Jacques Monasch

Jacques Monasch. 23 aug 2007. foto Maarten van Haaff

Jacques Monasch (1962) was PvdA-campagnestrateeg bij de verkiezingen van 1994 en 2002 en eigenaar van een communicatieadviesbureau. Hij staat nu nummer 29 op de PvdA-lijst. Spindoctor wordt Kamerlid, zoals CDA’er Jack de Vries ook wilde.

Wat is het verschil tussen een spindoctor en een politicus?

„Het zijn totaal verschillende rollen. Achter de schermen gaat het altijd over strategie: waar gaan we heen en wat is de boodschap? Nu ben ik uitvoerder.”

Worden spindoctors niet een beetje overschat?

„Nou, ik was nooit iemand die ’s avonds laat journalisten informatie ging doorbellen, hoor. Mijn adviezen gingen altijd over het overbrengen van een boodschap: woordgebruik, valkuilen.”

Het CDA mist Jack de Vries, denkt u?

„Het lijkt me evident dat je als partij een flinke klap krijgt als je een spindoctor verliest aan een affaire die haaks staat op de partijgrondslag.”

Op campagne nu?

„Ja, onderweg naar Enschede voor een debat. Maar ik ben kandidaat voor Friesland, dus ik voer vooral daar campagne.”

Opvallend dat uw telefoonnummer gewoon op uw site staat.

„Dat is lef hebben, hè? Zo lang het kan, wil ik proberen zo goed mogelijk bereikbaar te zijn. Gelukkig valt het mee hoeveel mensen er bellen.”

Hoezo gelukkig?

„Nou ja, ik krijg in elk geval weinig mopperaars aan de telefoon. De meeste mensen weten me viae-mail wel te bereiken. En misschien zijn Friezen ook wat relaxter dan randstedelingen.”

    • Marie-Louise Schonewille