Hij wil uitstappen waar camera's zijn

Schrijver Yvonne Kroonenberg schaduwt Alexander Pechtold. Deel 5: Terwijl hij zijn papieren bijeenzoekt, hoor ik hem neuriën. Wat is dat wijsje toch?

Alexander Pechtold zit achterin de auto zachtjes te zingen. We zijn op weg naar Groningen voor het debat van het Noorden. Hij moet het verschil weten tussen een Fries suikerbrood en een Groninger sukadekoek, maar ook wat D66 denkt te doen aan de krimpgemeenten. En er zullen vragen zijn over de AOW en over het hoger onderwijs. ‘Is het hoger onderwijs te goedkoop om goed te zijn’, is een van de stellingen. „Zouden de mensen denken dat we heel nieuwe dingen gaan zeggen”, vraagt hij. Het verkiezingsprogramma van D66 kan hij inmiddels in 30 seconden formuleren zonder over zijn tong te kakken, zoals dat in acteurskringen heet. Hij bladert in de papieren.

„Is dit nu voorbereiden”, vraag ik. Hij knikt. „Het gaat om de kernboodschappen en ik moet ook weten waar ik de andere partijen op kan aanvallen.”

Hij begrijpt bijvoorbeeld niet hoe de VVD aan haar sommetje over het hoger onderwijs komt. Ze hebben een bedrag dat wordt geïnvesteerd en een dat wordt omgebogen. „Halen ze nu de OV-jaarkaart eraf of het geld voor de leerlingen met een rugzakje? Of allebei?” Er wordt over gebeld. En dan moet hij zich nog verdiepen in de verdubbeling van de rijksweg 31 tussen Marssum en de Wâldwei, de Haak om Leeuwarden. Hij gaapt en gaat een dutje doen. Binnen een minuut is hij in slaap. In de auto is het stil. Dan gaat de telefoon: BNR Nieuws Radio. Alexander Pechtold schiet overeind en ratelt meteen het standpunt van D66 inzake de AOW af, CPB-cijfers en al. Oud-minister De Geus schijnt iets gezegd te hebben over de AOW en D66 heeft als eerste gereageerd. Dat staat op de site nu.nl. Pechtold laat het mij zien op zijn mobiel. Die piepkleine lettertjes kan ik niet lezen maar ik kijk er ook niet echt naar. Ik heb meer oog voor zijn blije gezicht. „Het gaat goed hè”, zeg ik. Hij glundert. „Mmm, vijftien zetels...” Dat is zijn droom. Hij wil een paars kabinet. „Met wie?” Daar wil hij geen antwoord op geven, maar Rutte zal in ieder geval moeten kiezen tussen Wilders en D66.

We komen in de buurt van Groningen. „Blijft dit circus zo doorgaan tot achteneenhalf juni?” vraag ik. Hij knikt. „En dan?” „Dan zijn er ook wel spreekbeurten en interviews, maar veel minder vaak.”

De auto draait het parkeerterrein van het academiegebouw op. „Ik kan hier achter parkeren,” zegt de chauffeur, maar daar wil Alexander Pechtold niets van weten. Hij wil aan de voorkant uitstappen, in de drukte, waar de camera’s zijn. Terwijl hij zijn papieren bijeenzoekt, hoor ik hem neuriën. Wat is dat wijsje toch? O mijn lieve Augustijn, alles is weg. En dan zie ik hem weg wandelen, met zijn jasje aan een lus over zijn schouder, de rode loper tegemoet.

    • Yvonne Kroonenberg