Gangster wil naam terug van rapper

Rapper Rick Ross is een van de bekendste Amerikaanse hiphopmiljonairs van dit moment. Zijn album Deeper Than Rap kwam vorig jaar op één binnen in de Amerikaanse albumlijst en was een van de vijf best verkochte rapalbums van het jaar. Zijn naam leende hij van een gangster die vijftien jaar vast zat. Maar nu is de gangster vrij. En hij wil zijn naam terug.

De échte Rick Ross is een beruchte dealer die werd opgepakt wegens een poging honderd kilo cocaïne aan te schaffen. Hij zou leiding hebben gegeven aan een nationaal vertakt drugskartel.

De rapper Rick Ross poseert in zijn muziek als een drugsbaron uit Miami met lucratieve contacten in het Caraïbische gebied. Dat in de hiphopindustrie populaire imago liep eerder al schade op, toen foto’s opdoken waarop te zien was dat de rapper als gevangenisbewaarder had gewerkt en voor een paar dollar per uur zelf criminelen had opgesloten.

De dealer Rick Ross maakt sinds hij vorig jaar vrijkwam zijn naam te gelde als gastspreker. Een film en boek over zijn leven zijn in aantocht. Hij vertelde aan hiphoptijdschrift XXL dat hij zichzelf niet langer als „de echte Rick Ross” wil voorstellen.

Dealer Ross verwijt de platenmaatschappijen van de artiest Ross, Def Jam en Universal, „onrechtmatig winst te genereren” op basis van zijn naam en levensverhaal. De dealer verzocht hun al jaren geleden zijn naam niet langer te gebruiken. Hij heeft nu aangekondigd gerechtelijke stappen te nemen.

Rappers ‘lenen’ vaker hun naam van beruchte figuren. Zo was 50 Cent bijvoorbeeld een bekende straatcrimineel in de jaren tachtig. De man werd doodgeschoten ver voordat de hiphopster er met zijn naam vandoor ging.

Andere voorbeelden zijn Tupacs rapgroep Outlawz (met Napoleon, Mussolini en Kadafi), Jim Jones, Nas Escobar en Noreaga.

    • Saul van Stapele