Fysici maken water star

Wetenschapsbijlage, 22-05-10

Margriet van der Heijden schreef 22 mei een artikel met de kop ?Fysici laten zien hoe zouten water star kunnen maken?.Als niet-wetenschapper ben ik ook geïnteresseerd in de praktische effecten van wetenschappelijk bevindingen. In dit geval: wat betekent het star worden bijvoorbeeld voor het koken van voedsel in zout water?

Mevrouw van den Heuvel

Amsterdam

Antwoord onderzoeker. Het effect van star water op het koken van voedsel zal niet heel groot zijn. Wel is bijvoorbeeld al lang bekend dat gewoon keukenzout (NaCl) anders smaakt dan ?lite? zout (een mix van NaCl en KCl). Het is goed denkbaar dat dit te maken heeft met de verschillende effecten van deze zouten op de structuur en dynamica van water, zoals gevonden in ons onderzoek.Onze bevindingen zijn natuurlijk fundamenteel van aard. Maar de opgedane kennis kan uiteindelijk bijdragen aan een beter begrip van processen bijvoorbeeld in het menselijk lichaam, waarna betere medicijnen ontwikkeld kunnen worden. Andere toepassingen van de kennis zijn denkbaar op het gebied van brandstofcellen, waar geladen deeltjes in water stroom opwekken. Het mooie van fundamenteel onderzoek is verder dat niet alle toepassingen vooraf te voorspellen zijn, maar in sommige gevallen leidt tot radicale innovatie.

Klaas-Jan Tielrooij

Amolf, Amsterdam

    • Mevrouw van den Heuvel