Frankrijk krijgt EK voetbal 2016

René Moerland

Het Europees kampioenschap voetbal 2016 wordt in Frankrijk gehouden. De Europese voetbalfederatie (UEFA) verkoos de Franse kandidatuur gisteren boven die van Turkije, dat slechts één stem minder kreeg in het bestuur van de Europese voetbalfederatie (7 tegen 6 stemmen). De derde kandidaat, Italië, was in de eerste stemronde afgevallen.

In Frankrijk is de toewijzing met opluchting gevierd. Vijf jaar geleden verloor Parijs de race om de Olympische Spelen 2012 van Londen, en dat werd gezien als een vernedering.

Het EK 2016 zal groter zijn dan voorgaande edities. Voor het eerst doen 24 ploegen mee aan de eindronde. Er staan 51 wedstrijden in elf steden op het programma. Frankrijk hoopt op 2,5 miljoen bezoekers en heeft de UEFA 500 miljoen euro winst voorspeld.

De Franse president Nicolas Sarkozy, in Genève aanwezig om zijn land tot het laatste moment aan te prijzen, noemde de organisatie van het EK „een antwoord op de crisis”. Volgens hem organiseert straks „de hele natie” mee.

Frankrijk had van de drie kandidaten de meest omvangrijke begroting, van 1,7 miljard euro. Er worden vier nieuwe stadions gebouwd, in Bordeaux, Lille, Lyon en Nice, zeven andere stadions worden gerenoveerd. In Bordeaux en Lyon is weerstand onder de bevolking tegen de nieuwe stadions.

Frankrijk wees er in zijn campagne onder meer op dat het land veel ervaring heeft bij het organiseren van grote toernooien; in 1960 en 1984 het EK voetbal, en verder onder meer in 1992 de Winterspelen in Albertville en in 1998 het WK voetbal.

In 1984 en in 1998 werd Frankrijk in eigen land kampioen. In 1984 was Michel Platini de aanvoerder van het Franse team, in 1998 Zinedine Zidane. Gisteren was het Platini die als voorzitter van de UEFA bekendmaakte dat de keuze op Frankrijk was gevallen. Zidane presenteerde met Sarkozy en een tienjarige jeugdspeler de Franse kandidatuur.

Platini zei gisteren dat hij zich van stemming had onthouden, evenals de Turkse vice-voorzitter van de UEFA Senes Erzik. Turkije, al twee keer eerder vergeefs kandidaat voor de organisatie van een eindtoernooi, baseerde zijn campagne onder meer op de grote steun onder de bevolking. Frankrijk wees ook nog op de uitgebreide infrastructuur. Voorzitter Frédéric Thiriez van de Franse Ligue de Football, die de Franse profclubs vertegenwoordigt, wees Sarkozy aan als „maker van het beslissende doelpunt”. De president ontving de afgelopen weken persoonlijk de Franse betrokkenen en zoveel mogelijk vertegenwoordigers van de UEFA.

    • René Moerland