Doorstroom stokt

De medewerkers van Nieboer Makelaars in het noordoost Groningen brengen fluctuaties op de lokale woningmarkt niet snel in verband met de conjunctuur of met politieke discussies in Den Haag. In deze regio is bevolkingskrimp een veel sterkere factor, zegt Yvonne Nieboer, directeur en makelaar.

Maar nu lijkt het rumoer over het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek toch merkbaar te worden. Het aantal bezichtigingen daalt voor de makelaars van de drie vestigingen in Winschoten, Veendam en Stadskanaal. ,„Laatst zei iemand op kantoor: zou het liggen aan het politieke gekrakeel over de woningmarkt?”, zegt Nieboer.

De ambtelijke werkgroepen hebben zes bezuinigingsvarianten voor de woningmarkt bedacht, variërend van een besparing in 2015 van minimaal 2,9 miljard euro tot maximaal 5,6 miljard euro. Nieboer heeft in geen van de bezuinigingspakketten vertrouwen. Haar kritiek: de ambtenaren hebben alleen gekeken naar de besparingen voor de overheid, niet naar de effecten op de woningmarkt. „Ik snap best dat de hypotheekrenteaftrek niet langer houdbaar is. Maar afschaffen kan niet zomaar. Zeker nu niet. Mensen moeten hun koopkracht behouden. “

Als het nieuwe kabinet besluit te snijden in de hypotheekrenteaftrek, dan moet dat onderdeel zijn van bredere hervormingen van de woningmarkt, inclusief de huursector, vindt de makelaar.

Nieboer wil dat er snel duidelijkheid komt over de plannen, want de huidige onzekerheid zorgt voor stagnatie. Op dit moment is de doorstroom naar een grotere woning al moeilijk, ziet ze in Groningen. Door hoge hypotheekschulden en dalende huizenprijzen hebben veel eigenaren geen overwaarde meer, terwijl ze daar wel op rekenden. „Sommige mensen zitten vast.”

    • Ykje Vriesinga