Deskundigen: boorteam BP-platform was nalatig

De olieramp in de Golf van Mexico is veroorzaakt door ernstige nalatigheid van de bemanning van het boorplatform Deepwater Horizon. Dat stellen Nederlandse deskundigen, mede op basis van bekentenissen van werknemers op het boorplatform. „Centraal bij deze ramp staat de onoplettendheid van een aantal mensen”, zegt olie-ingenieur Rudy Weerheym, die zelf jarenlang olie- en gasputten heeft geboord in de Noordzee.

De bemanning heeft signalen dat er iets serieus mis was bij het boren in de wind geslagen. Zo bleken er problemen met de cementlaag, waarmee de boorpijp aan de buitenkant wordt afgedicht. Volgens olie- en gasdeskundige Wouter Schiferli van TNO heeft ergens een gat in het cement gezeten. Dat is extreem gevaarlijk, maar er is geen actie op ondernomen.

Via een gat in het cement kan olie of gas de boorpijp binnendringen. Dat kan vervolgens onder hoge druk naar boven spuiten. Volgens verklaringen wezen tests van de cementlaag op een „erg grote abnormaliteit”. Er stond opeens grote druk op de boorpijp. Weerheym: „Alle alarmbellen hadden toen moeten gaan rinkelen.”

Gisteren bezocht president Obama de kust in de staat Louisiana, waar natuurgebieden besmeurd zijn met olie.

Weerheym verwacht strengere maatregelen voor het boren naar olie in diep water. „Deze ramp heeft enorme repercussies”, zegt hij. Of die een volgende ramp kunnen voorkomen, betwijfelt hij. „Wat je ook doet aan veiligheid, ooit gaat er wat fout”, zegt hij. En het is vaker door menselijk falen, dan door een technisch mankement.

Boren naar olie en gas in diep water komt steeds vaker voor, aangezien makkelijk winbare velden uitgeput raken. Het brengt volgens Schiferli extra risico’s met zich mee, onder andere omdat de druk diep onder water enorm is. Dat stelt hoge eisen aan het gebruikte materiaal.

De Britse oliemaatschappij BP heeft laten weten dat het nog zeker tot het eind van het weekend duurt voordat duidelijk is of de laatst beproefde methode om het olielek te dichten succesvol is.

Olieramp: pagina 13

    • Marcel aan de Brugh