Bij de voorplaat

De Egyptische havenstad Alexandrië is op los zand gebouwd: op instabiele sedimentlagen. Door stormen en aardbevingen is al aardig wat van de oude stad onder water verdwenen, in feite het hele klassieke havengebied. En nu onderzoekt de Franse archeoloog Franck Goddio opnieuw een onderzees paleiscomplex met tempels dat hij al jaren eerder vond, verborgen in het sediment van de nabije baai van Abu Qir. Goddio vermoedt dat het de verblijven waren van de legendarische koningin Cleopatra (69 tot 30 v.Chr. ). Dit bronzen cultusbeeldje (ca. 30 cm.) met bijpassend los been komt uit de Isis-tempel van dat complex. Het ligt nu op Goddio’s onderzoeksschip de Prinses Duda in een bakje water te ontzouten. Goddio heeft ook een enorme stenen kop gevonden, waarvan hij vermoedt dat het Caesarion voorstelt, de zoon van Cleopatra en Julius Caesar. Goddio heeft serieuze plannen voor een ‘onderwatermuseum’ in de baai, waarbij de kostbaarste stukken zullen worden vervangen door replica’s. [HS]