Beveiliging G20 Toronto kost Canadezen een miljard dollar

De Canadese regering heeft gisteren gezegd dat ze niet anders kan dan ongeveer 1 miljard Canadese dollars uitgeven aan de beveiliging van de G20- en de G8-top eind volgende maand.

Premier Stephen Harper van de Conservatieve partij liet weten dat geen enkele overheid dat bedrag wil uitgeven, maar dat het noodzakelijk is om de veiligheid van regeringsleiders, duizenden delegatieleden en de burgers van Toronto en Huntsville te garanderen.

De regering ligt zwaar onder vuur nadat bekend werd dat de beveiliging ruim 930 miljoen Canadese dollar (720 miljoen euro) zou gaan kosten. De helft van dat bedrag zou gaan naar de Canadese Bereden Politie, voornamelijk voor overuren. Ter vergelijking: bij de meest recente G20-top in Pittsburgh in september vorig jaar kostte de beveiliging ruim 10 miljoen euro, de beveiliging van de G20-top in Londen in april 2009 kostte 8,9 miljoen euro.

Canada is gastheer van de G8-top van belangrijkste industrielanden op 25 en 26 juni en de G20-top van de twintig belangrijkste economieën op 26 en 27 juni. Op de G20-top staat de vraag centraal hoe overheden hun tekorten binnen de perken kunnen houden. Dat wordt noodzakelijk geacht om een opleving van de recessie van vorig jaar te voorkomen.

De regering-Harper had oorspronkelijk verwacht alleen het gastheerschap van de G8-top op zich te hoeven nemen. Die zou in het kleinere Huntsville gehouden worden. Toen de regeringsleiders op de top in Pittsburgh echter besloten dat de G20 voortaan het geëigende overlegorgaan zou zijn voor wereldwijde economische samenwerking, begon Canada twee toppen te plannen. Aanvankelijk wilde Harper beide toppen in Huntsville houden, maar de G20 werd verplaatst naar Toronto, de grootste stad van het land. Er waren zorgen dat Huntsville niet in staat zou zijn alle faciliteiten te bieden voor twee toppen.

Het beveiligen van twee toppen op twee verschillende locaties is veel duurder dan op één plek. De verwachting is nu dat de drie dagen G8 en G20 meer gaan kosten dan de 900 miljoen Canadese dollar die de regering uitgaf aan de beveiliging van de Olympische Spelen in Vancouver.