'Vrij reizen Albanees, Bosniër'

De Europese Commissie heeft gisteren voorgesteld de visumplicht voor Albanië en Bosnië-Herzegovina op te heffen. Albanezen en Bosniërs moeten nu nog een vaak lange visumprocedure door als ze naar Schengenlanden willen reizen.

Als het Europees parlement en de Europese Raad het voorstel overnemen, vervalt de visumplicht waarschijnlijk eind dit jaar.

Servische, Montenegrijnse en Macedonische burgers mochten vorig jaar al visumvrij reizen in de EU. Bosnië-Herzegovina en Albanië voldeden volgens de Commissie toen nog niet aan de voorwaarden, zoals het hebben van een goede basisadministratie en biometrische paspoorten. De landen zouden nu bijna klaar zijn.

Beide behoren tot de armste in Europa. Eurocommissaris Malmstrom (Binnenlandse Zaken) dringt er bij de Albanese en Bosnische regering op aan hun burgers goed uit te leggen dat het opheffen van de visumplicht alleen betekent dat houders van biometrische paspoorten als toerist door Europa kunnen reizen voor maximaal negentig dagen. Het is niet de bedoeling dat ze komen werken of proberen te blijven wonen.

Volgende week is in de Bosnische hoofdstad Sarajevo een Europese top over de voortgang van de EU-integratie van de Westelijke Balkan. Zowel Bosnië als Albanië heeft momenteel interne politieke problemen, waardoor hervormingen traag gaan.