Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Nova. Een reportage over de hoge kosten van afscheidsfeestjes voor burgemeesters en ambtenaren. En de wekelijkse politieke barometerstand. Ned.2, 22.15-22.52u.

praatprogramma

Bij Yerli aan tafel. Nilgün Yerli spreekt met D66-lijsttrekker Alexander Pechtold, die stelt dat goed onderwijs, een goed woningmarktbeleid en een goed functionerende arbeidsmarkt de integratie het best bevorderen.Het Gesprek, 20.45-21.15u.

Friday Night with Jonathan Ross. Met als gasten de Amerikaanse actrice Gabourey Sidibe, die vorig jaar debuteerde in de aangrijpende ghettofilm Precious, filmacteur Jeff Goldblum en de Schotse stand-up comedian Kevin Bridges. Muziek van de band Pendulum. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

Reporter. De val van Yuri van Gelder. Nederlands beste turner Yuri van Gelder kwam vorig jaar in opspraak na cocaïnegebruik, maar wat speelde er achter de schermen? Van Gelder zou verklaard hebben te zijn bedrogen, gechanteerd en gemanipuleerd door zijn voormalig turncoach Remi Lens. In de reportage nieuwe feiten over deze affaire.Ned.2, 21.20-22.00u.

documentaire

The Genius of Design: Better Living Through Chemistry. Vierde deel van een serie over de geschiedenis van (industrieel) ontwerp. In de jaren 50 en 60 vormt de combinatie van het nieuwe materiaal plastic en de miniaturisatie van elektronica een natte droom voor ontwerpers. Verner Panton ontwerpt een naadloze stoel van plastic, Sony brengt het ultieme op het gebied van draagbare lifestyle: de Walkman. Maar aan het optimisme komt een eind als de milieueffecten van de nieuwe materialen duidelijk worden. Met bijdragen van ontwerpers Teiyu Goto, Alberto Alessi en Stephen Bayley. BBC 2, 20.00-21.00u.

Het uur van de wolf. Documentaire van Saskia Schaik over de verloren taal van de Xam, de oorspronkelijke bewoners van het noorden van Zuid-Afrika. Wat rest zijn 150 kleine notitieboeken in een bibliotheek in Kaapstad met wonderlijke tekens en vertalingen in Victoriaans Engels. Dat is het levenswerk van dr. Wilhelm Bleek, een Duitse taalkundige, die in 1855 naar Zuid-Afrika trok, op zoek naar ‘de oorsprong van taal’, en die geïntrigeerd raakte door de onbekende taal met vele klikklanken. Ned.2, 22.55-23.55u.

amusement

The Company. Laatste aflevering van zesdelige serie over de lotgevallen van een aantal CIA-agenten vanaf de jaren 50 tot aan de val van het Sovjetimperium.Canvas, 20.40-21.30u.

De Lotto Sport Awards. Galashow rond de uitreiking van de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs voor sporters met een uitzonderlijke carrière en de Young Talent Award voor sporters tussen 12 en 18 jaar. Presentator Ivo Niehe ontvangt ook buitenlandse gasten. Ned.1, 21.30-23.00u.

Moses Jones. Tweede deel van misdaadserie over een moord met politieke achtergrond die is gepleegd in de Oegandese gemeenschap in Londen.Canvas, 22.05-23.00u.

TOTP2. Archiefopnamen van het BBC-muziekprogramma Top of the Pops. De Engelse diskjockey Mark Radcliffe maakt een selectie met klassieke Top of the Pop-optredens van Duran Duran uit de jaren 80. BBC 2, 23.00-23.30u.

sport

Roland Garros. Verslag van de open tenniskampioenschappen op Roland Garros. Morgen, Ned.1, 11.00-17.25u. Samenvatting van de wedstrijden van vandaag: Canvas, 0.30-1.20u.

radio

De Vrijdag van Vredenburg. Het War Requiem van Benjamin Britten, een aanklacht tegen oorlog, op basis van gedichten van Wilfred Owen, wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden en Reinbert de Leeuw. Met het Groot Omroepkoor en Nationaal Kinderkoor o.l.v. Celso Antunes; Evelina Dobracheva, sopraan; Anthony Dean Griffey, tenor; Mark Stone, bas. Radio 4, 20.02-23.00u.

Radio 6 live: Ben Allison Quartet. Concertopname van 11 juli 2008 in het Bimhuis. De Amerikaanse bassist Allison met zijn rock-meets-Americana groep Man Size Safe: Michael Blake, saxofoons; Ron Horton, trompet; Steve Cardenas, gitaar; Michael Sarin, drums. Radio 6, 22.02-0.00u.