vandaag

In het nieuws:

De stadsregio Amsterdam stopt vanaf vandaag met de verkoop van strippenkaarten en papieren abonnementen voor het openbaar vervoer. Vanaf donderdag 3 juni kan alleen nog met de ov-chipkaart worden gereisd.

De Europese voetbalbond UEFA beslist welk land het EK 2016 mag organiseren. Italië, Frankrijk en Turkije hebben zich kandidaat gesteld.

De vrijheidsprijs de Four Freedom Award wordt zaterdag in Middelburg uitgereikt aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Demissionair premier Jan Peter Balkenende reikt de prijs uit in aanwezigheid van onder anderen koningin Beatrix. De prijs wordt sinds de honderdste geboortedag van Roosevelt jaarlijks, afwisselend in New York en Middelburg, uitgereikt. Vorig jaar won Hillary Clinton de Award.

In Colombia zijn zondag presidentsverkiezingen. De strijd gaat vooral tussen de groene kandidaat Antanas Mockus en oud-minister van Defensie Juan Manuel Santos, afkomstig van de U-partij van president Álvaro Uribe, die zich na twee termijnen niet meer verkiesbaar kan stellen.

De Chinese premier Wen Jiabao treft in Seoul zijn Zuid-Koreaanse en Japanse collega’s. De problemen met Noord-Korea zullen de top naar verwachting domineren.