Sport kort

UEFA stelt paal en perk aan uitgaven van de Europese clubs

Nyon. De UEFA gaat voetbalclubs aanpakken die meer geld uitgeven dan ze verdienen. Gisteren nam de Europese voetbalfederatie een financieel ‘Fair Play’-plan van voorzitter Michel Platini aan dat grenzen stelt aan clubs die roekeloos geld uitgeven. Clubs die zich niet aan de regels houden, kunnen uit de Europese competities worden geweerd. De regel dat clubs niet meer geld mogen uitgeven dan ze verdienen wordt de komende drie jaar ingevoerd. Geld dat is geïnvesteerd in stadions en jeugdopleidingen zal niet worden meegeteld bij het controleren van de rekeningen. Volgens secretaris-generaal Gianni Infantino heeft de helft van de Europese clubs schulden. Twintig procent zou zelfs diep in het rood staan. Infantino zei gisteren dat de clubs nog steeds „50, 60 of 70 miljoen euro” kunnen spenderen aan spelers, zolang dat geld maar uit hun inkomsten komt. (Reuters)

Greipel wint etappe in de Ronde van Italië

BRESCIA. André Greipel heeft de achttiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De Duitse wielrenner was gisteren in Brescia de sterkste in de massasprint. Julian Dean uit Nieuw-Zeeland werd tweede. Het was de laatste vlakke etappe in de Giro. Vandaag en morgen volgen aankomsten bergop. Zondag is de afsluitende tijdrit. De roze leiderstrui is in het bezit van de Spanjaard David Arroyo, voor Ivan Basso uit Italië. Kenny van Hummel won gisteren de tweede etappe van de Ronde van België. De Nederlander was in Knokke-Heist de snelste in de massasprint. (ANP)

Zeilster Bouwmeester leidt in Medemblik

Door een onzer redacteuren

MEDEMBLIK. Zeilster Marit Bouwmeester heeft op de tweede dag van de Delta Lloyd Regatta in Medemblik de leiding behouden in de Laser Radial-klasse. De nummer 1 van de wereldranglijst won de eerste race op het IJsselmeer, maar eindigde in de tweede race op de 21ste plaats. In de 470-klasse zakten Lisa Westerhof en Lobke Berkhout naar de zevende plaats in het klassement. Margriet Fokkema en Marieke Jongens staan na vijf races achtste. De gebroeders Sven en Kalle Coster zakten gisteren uit de toptien. Zij staan na vijf races vijftiende.

Essien (Ghana) moet WK voetbal missen

ACCRA. Michael Essien moet het WK voetbal in Zuid-Afrika missen. De middenvelder van Ghana en Chelsea is niet op tijd hersteld van een knieblessure. Essien is één van de belangrijkste krachten van Ghana. Bij het WK van 2006 was hij er ook al bij. Ghana komt uit in groep D met Duitsland, Servië en Australië. (ANP)

Renner geschorst op basis van biopaspoort

GENEVE. De wielrenners Francesco De Bonis en Antonio Colom Mas zijn de komende twee jaar geschorst wegens overtreding van het dopingreglement. De Italiaan De Bonis, aan het begin van het seizoen actief voor PVC Diquigiovanni, is de eerste renner die wordt uitgesloten op basis van afwijkingen in zijn biologische paspoort. De Spanjaard Colom reed voor het Russische Katoesja. (ANP)

Golfer Lafeber begint uitstekend in Madrid

MADRID. Maarten Lafeber is gisteren uitstekend begonnen aan de Madrid Masters. De Nederlandse golfer had voor zijn eerste ronde in de Spaanse hoofdstad slechts 66 slagen nodig en bezet daarmee de gedeelde vierde plaats. (ANP)