Spin van de dag: Griekse toestanden

Het CDA had vier jaar geleden een effectieve ‘spin’: PvdA-leider Wouter Bos was een draaikont. Nu tekent zich een nieuw vast campagnepunt van het CDA af: met de PvdA gaat het land op ‘Griekse toestanden’ af. Ofwel: als Job Cohen aan de macht komt kan Nederland wel eens failliet gaan.

Het begon al op het CDA-congres, een maand geleden. CDA-leider Balkenende legde het verband tussen de plannen van de PvdA en de Griekse financiële problemen. Daarna kwam het geregeld terug. Vanmorgen was het Maxime Verhagen die het nog even stevig aanzette, in de dagelijkse CDA-Keek op de Dag. „Griekenland heeft jarenlang gegoogeld met cijfers. Dat gevoel heb ik ook met de PvdA.”

Griekse toestanden? De staatsschuld (342 miljard euro) bedroeg vorig jaar 60 procent van het bruto nationaal product, de Griekse 120 procent. Ook viel het begrotingstekort (5,3 procent) veel lager uit dan het Griekse (13,6 procent). Volgens de doorrekening van het Centraal Planbureau ontlopen het CDA en PvdA in de verbetering van de overheidsfinanciën op lange termijn niet zo veel. Het CDA wil wel sneller bezuinigen. Toch niet een wat overdreven vergelijking? Verhagen: „Nee hoor”. (HS)