Sieneke sneuvelt in halve finale Songfestival met Kartners 'Sha-la-lie'

Het Nederlandse lied is voor het zesde achtereenvolgende jaar niet doorgedrongen tot de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Ook de medewerking van voormalig hitfabrikant Pierre Kartner, die het liedje Ik ben verliefd (Sha-la-lie) schreef, heeft niet geholpen. De achttienjarige zangeres Sieneke (Peeters) wist gisteravond tijdens de halve finale niet genoeg stemmen te halen om zaterdag in Oslo in de finale te staan.

De TROS, die de organisatie van het Nederlandse aandeel heeft overgenomen van de NOS, meende de kansen te kunnen keren door met een volks getint meezingnummertje naar Oslo af te reizen en een nagemaakt draaiorgel op het podium te zetten. Voor het eerst in twaalf jaar werd de Nederlandse inzending zelfs in het Nederlands gezongen. Maar niets hielp, ook niet het aanmoedigingstelefoontje dat Sieneke gistermiddag nog kreeg van demissionair premier Balkenende: „We verwachten heel veel van je, je bent echt een topper!” De TROS zegt de nieuwe muzikale koers vooralsnog te zullen voortzetten.

Nederland is nu de slechtst scorende deelnemer van de laatste zeven jaar. Hoe laag Sieneke is geëindigd, is niet duidelijk. Die uitslag, gebaseerd op de stemmen van kijkers en kenners, wordt pas na de finale bekendgemaakt. De uitzending van gisteravond trok in ons land 2,4 miljoen kijkers – veruit het best bekeken programma van de avond.

Van de 39 deelnemende landen hebben er 25 de finale gehaald.

    • Henk van Gelder