Shell koopt gasbedrijf in de VS

Energieconcern Shell neemt voor 4,7 miljard dollar (3,8 miljard euro) in contanten de Amerikaanse gasproducent East Resources over. Het bedrijf is gespecialiseerd in het winnen van gas uit leisteen.

De overname vergroot de aardgasproductie van Shell in de VS op jaarbasis met 7,5 procent. Gas uit leisteen is goed voor 15 tot 20 procent van de totale Amerikaanse gasproductie.

East Resources haalt een kwart van zijn totale gasproductie uit de ondergrondse Marcellus Shale in het noordoosten van de VS, een van de grootste gasreserves van het land. De verwachting is dat de winning van gas uit leisteen in de VS de komende jaren zal verviervoudigen.

East Resources heeft toegang tot 2.600 vierkante kilometer van de Marcellus Shale. Gas winnen uit leisteen is een relatief dure productiemethode die vooral rendabel is bij hoge gasprijzen. Dit jaar zijn de gasprijzen met 22 procent gedaald. East Resources exploiteert meer dan 2.500 olie- en gasbronnen in de staten New York, Pennsylvania, West Virginia, Colorado en Wyoming.

De overname van East Resources moet nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse toezichthouders. Het bedrijf is nu onder meer in handen van de investeringsmaatschappijen KKR en Jefferies. Concurrenten Exxon Mobil en BP breidden eerder al uit in onconventionele vormen van aardgaswinning, zoals gas uit steenkoollagen en zandsteen. Shell loopt zijn achterstand op dit gebied nu in. Eerder nam Shell op gasgebied al Arrow Energy in Australië over, samen met het Chinese energieconcern PetroChina.