SELECTIE Theater

The Bridge Project’s AS YOU LIKE IT Pictured: Stephen Dillane

De Keersmaeker

Met 3Abschied, een voorstelling over de dood die op het Holland Festival is te zien, heeft het werk van Vlaamse choreografe Anne Teresa de Keersmaeker een abrupte wending genomen. Geen weelderige decors en kostuums meer; op het toneel staan alleen een mengtafel, een krukje, stoelen en lessenaars voor de dertien musici van het ensemble Ictus. Met haar rug naar het publiek staat de danseres naast de zangeres, ontroerend klein en tenger. Nadat het laatste deel van Mahlers Lied von der Erde, ‘Der Abschied’ is ingezet, begint zij voorzichtig te bewegen, eerst als schaduw van zangeres, dirigent, fluitist of strijkers op het toneel, later haar eigen dansinstinct volgend. Elke pas is een poging de muziek te verinnerlijken en tegelijk deze via haar lichaam uit te drukken. Tenslotte kan ze alleen nog roerloos luisteren bij de beroemde slotwoorden „Ewig, ewig.” Het Holland Festival toont ook de eerdere delen die achteraf met 3Abschied een drieluik blijken te vormen: het duet Keeping Still - Part I (2007) en het groepswerk The Song (2009).

2-13 juni Stadsschouwburg Amsterdam. Inl. www.hollandfestival.nl.

Shakespeare en Mendes

Op het Holland Festival brengt regisseur Sam Mendes (American Beauty) twee toneelstukken van William Shakespeare, gespeeld door een Brits-Amerikaanse topcast. In de komedie As You Like It vlucht een prinses als jongen verkleed naar het bos waar haar vader, een verbannen hertog, resideert. In The Tempest neemt een verbannen hertog op een betoverd eiland wraak op zijn vijanden. Om ze vervolgens vergiffenis te schenken. In zijn behoudende, zonnige regie geeft Mendes de poëzie van Shakespeare alle ruimte om te stralen.

2-4 juni Stadschouwburg, Amsterdam. Inl: hollandfestival.nl.

Elfriede Jelinek

Regisseur Jossi Wieler en de Münchner Kammerspiele brengen op het Holland Festival een stuk van Elfriede Jelinek, Rechnitz, over het Oostenrijkse plaatsje waar in maart 1945 tweehonderd Hongaarse Joden werden doodgeschoten door een groepje nazi’s en notabelen die zich voor een soirée hadden verzameld op het kasteel van graaf en gravin Batthyány.

9-10 juni Stadsschouwburg, Amsterdam

I Demoni

Duitse regisseur Peter Stein brengt op het Holland Festival I Demoni, een elf uur durende Italiaanse toneelversie van Dostojevski’s roman uit 1872 waarin een revolutionair in de Russische provincie rekruten om zich heen verzamelt, en om hun loyaliteit te testen de moord van een medestander beveelt.

12-13 juni Westergasfabriek, Amsterdam. Inl: www.hollandfestival.nl.

Verhalen van Sjoeksjin

André van Duin schudt de hand van Anton Tsjechov in de verhalen van de Russische schrijver Vasili Sjoeksjin (1929-1974). Op het Holland Festival speelt het Moskouse Theater van de Naties Shukshin Stories, waarin tien van zijn verhalen zijn verwerkt; tragikomische, landelijke taferelen uit de voormalige Sovjet-Unie. Flirtende vrouwelijke artsen verstoren rust in dorpje; oude dorpelingen willen traditionele liederen zingen voor antropoloog met bandrecorder, maar ze zijn de tekst vergeten; uit liefde koopt een man dure laarsjes voor zijn vrouw, maar ze zijn te klein.

19-21 juni Bellevue, Amsterdam. Inl: hollandfestival.nl.