SELECTIE Muziek

Amal Maher

Amsterdam Amal Maher, Egyptische zangeres, opent in Carré het Holland Festival met klassiek Arabische liederen van haar grote voorganger Oum Kalthoum (±1900-1975). Zij wordt begeleid door het orkest van Selim Sahab, de vroegere begeleider van de Ster van het Oosten. Het concert wordt ook op video in het Oosterpark getoond.

1 juni 20u30, Kon Theater Carré. Inl www.hollandfestival.nl

Gregoriaans Festival

Ravenstein Op het Nederlands Gregoriaans Festival klinkt twee dagen lang naast Gregoriaanse muziek ook muziek uit de Joodse, Koptische, Syrische en Turkse traditie. Het festival heeft als thema ‘Hoor… Oost naast West’. Er zijn workshops en presentaties, en bezoekers zingen op verschillende momenten mee.

29 en 30 mei, Ravenstein. Inl 0478-5326 93

Operadagen Rotterdam

Rotterdam De vijfde editie van de Operadagen Rotterdam heeft als thema Passie! Het opera- en muziektheaterfestival presenteert internationale premières, eigen festivalproducties en opera op locatie. Het Rotterdamse gezelschap Opera O.T. brengt de scenische Nederlandse première van Le Vin Herbé. Dit wereldlijk oratorium van de Zwitserse componist Frank Martin wordt uitgevoerd door Domestica Rotterdam en een twaalfkoppig vocaal ensemble onder leiding van Wim Steinmann.

Le Vin Herbé, 29 mei t/m 6 juni, O.T. Theater. Inl.: www.operadagenrotterdam.nl

Clapton en Winwood

Amsterdam Ze staan al vele jaren aan de top in de rock: Eric Clapton en Steve Winwood. Maar ze traden niet vaak samen op, in de afgelopen veertig jaar - tot vorig jaar.

29 mei, Gelredome Arnhem. Inl.: www.mojo.nl

Jonsí

Amsterdam De zanger van de IJslandse band Sigur Ros zingt met kopstem en speelt gitaar met een cellostrijkstok. Zijn solo-debuut Go kwam vorige maand uit - met daarop de van Sigur Ros bekende strijkers, belletjes en blazers.

Op 2 en 3 juni, Paradiso, Amsterdam. Inl: www.paradiso.nl

DJ Bootsie

Tilburg Hongaarse hiphop dj werkte samen met Yonderboi en had in eigen land een hit met Arral szemben.

30 mei, 013 Tilburg. Inl.: www.013.nl