Selectie Film

scene uit de film Ajami (2009) FOTO: Cineart

Ajami

Regie: Scandar Copti, Yaron Shani

De in semidocumentaire schoudercamerastijl opgenomen Ajami is een misdaaddrama zonder sentiment, gesitueerd in de onderwereld van de arme, multiculturele wijk Ajami in havenstad Jaffa, vlak onder Tel Aviv. Levens van de grotendeels uit amateurs bestaande cast kruisen elkaar, draadjes maken kortsluiting, geweld volgt. Het geeft bijna terloops een beeld van de culturele wrijving in een wijk waar joden, moslims en christenen veroordeeld zijn tot samenleven in onderling wantrouwen. Een benauwende wereld is het, waar internet samengaat met bejaarde vredesrechters die geschillen volgens eeuwenoud bedoeïenenrecht beslechten en liefde verzandt in archaïsche familiestructuren.

In: 5 bioscopen

Police, Adjective

Regie: Corneliu Porumboiu

Je zou Police, Adjective een soort (taal)filosofische politiefilm kunnen noemen. De film neemt de meeste genreregels in acht: een politieman schaduwt een scholier die leerlingen van softdrugs voorziet. Iets zegt politieagent Cristi dat dit onderzoek niet klopt. Uiteindelijk gaat het regisseur Porumboiu niet om het oplossen van de zaak, maar om veel grotere, metafysische kwesties: de betekenis van woorden, het geweten van een individu versus dat van een voormalige communistische heilstaat en de (on)buigzaamheid van de wet.

In: 4 bioscopen

Afterschool

Regie: Antonio Campos

De eerste film over de YouTube-generatie, zo omschrijft regisseur Antonio Campos (New York, 1983) zijn speelfilmdebuut Afterschool. Campos weet waar hij het over heeft: de YouTube-generatie is zíjn generatie. Campos maakte Afterschool om erachter te komen wie de mensen zijn die door blijven filmen terwijl ze een helpende hand kunnen bieden.

In: 4 bioscopen

Sex and the City 2

Regie: Michael Patrick King

Sex and the City 2 is er voor de fans. In het bijzonder voor de Arabische fans, aangezien een deel van de belevenissen van de inmiddels behoorlijk gesettelde vrijbuiters Carrie, Miranda, Charlotte en Samantha zich afspeelt in het luxe Abu Dhabi, het Manhattan van het Oosten. De huwelijkse mores, wel of geen kinderen, de dreiging van de menopauze, jaloezie en vreemdgaan voeren de boventoon in flinterdunne avonturen annex modeshows die van start gaan op het über-kitschy huwelijk van gay best friends Anthony en Stanford.

In 113 bioscopen

Life During Wartime

Regie: Todd Solondz

Behalve een variatie (met nieuwe gezichten) is Life During Wartime ook een echt vervolg op Happiness. De eerdere film ging vooral over de wandaden van de pedofiele psychiater Bill (toen: Dylan Baker), in Life During Wartime komt Bill na tien jaar uit de gevangenis (nu: Ciarán Hinds). Meer aandacht gaat uit naar zijn ex-vrouw Trish (Allison Janney), zijn twee zoons en de vraag hoe zij na de gebeurtenissen van toen verder kunnen leven.

In: 7 bioscopen

Enigma Film Night

In expositieruimte TENT. laten kunstenaars zien dat zij het onverklaarbare niet mijden in hun werk. Vrijdagavond 28 mei van 20-02u worden in TENT. onder de titel Enigma Film Night: Down The Rabbit Hole ook films gedraaid over de droomwereld: het surreële, ongelofelijke, absurde en vreeswekkende.

Rotterdam, Witte de Withstraat 50. Inl www.tentrotterdam.nl