SELECTIE Diversen

TO GO WITH AFP STORY Entertainment-Netherlands-art-prostitution

A recent picture released by Amsterdam's Historic Museum shows a piece of the Hoerengracht (Whores Canal) exhibition by US artits Edward and Nancy Kienholz in Amsterdam. The installation, "a reinterpretation of Amsterdam’s famous Red Light District", was first shown in Berlin in the 1980's. The prostitutes of Amsterdam's famous red-light district are the inspiration for a real-life, walk-through artwork on display just a few hundred metres from the real thing.
MANDATORY CREDIT - AFP PHOTO / EDWARD & NANCY KIENHOLZ = NO SALES - RESTRICTED TO EDITORIAL USE
AFP

Nachtsalon

Amsterdam Op vrijdagavond 28 mei organiseert Stichting Museumnacht Amsterdam (n8) een nachtsalon in het Amsterdams Historisch Museum. Daar is tegelijkertijd de expositie The Hoerengracht te zien. Hoe zagen de Wallen er in het verleden uit? En wat zou er in de toekomst moeten gebeuren met dit geliefde en omstreden stukje stad?Muziek, kunst en film geven voor één avond een andere blik op de rosse buurt.

Vr 28 mei van 20-00u in het Amsterdams Historisch Museum, Nieuwezijds Voorburgwal 357. Inl www.n8.nl

Dichter op de Deel

Exmorra Op zondag 30 mei vanaf 14u is onder het gebinte van een Friese stolpboerderij in Exmorra het poëziefestival Dichter op de Deel. Met dichters als Tsjêbbe Hettinga, Willem van Toorn, K. Michel, Vicky Francken, Thomas Möhlmann, en Hein Jaap Hilarides. Rebound Boogie Bent zingen liedjes in het Bildts, een dialect dat is ontstaan uit Oud-Hollands en Fries.

Bolswarderweg 13. Entree gratis

Weidevogelexcursie

Akersloot Voor weidevogels is de Hempolder een van de beste plekken in de hele wereld. Boswachter Arjan Postma van Landschap Noord-Holland leidt bezoekers rond op zondag 30 mei van 10-12u. Verzamelen: werkschuur de Dodde, Hemweg 1 in Akersloot, vlakbij gehucht Klein Dorregeest, achter Motel Akersloot.

Aanmelden InformatieWinkel Landschap Noord-Holland ( 088 - 0064455). Deelname € 6,50, Beschermers € 3,50, tot 12 jr € 2,50. Inl www.landschapnoordholland.nl

Geschiedverhalen

Heerlen Literatuurliefhebbers, historici en lezers van geschiedverhalen kunnen op 29 mei van 11-17u terecht in Schuncks Glaspaleis. Op deze dag organiseren het Huis voor de Kunsten Limburg en Bindels&Van Melick De Dag van het Geschiedverhaal waarbij literatuur én geschiedschrijving centraal staan in allerlei verbindingen en raakvlakken.

Res: shogenhuis@hklimburg.nl of bij Sanne Hogenhuis via 0475 399 275. Entree € 15 (inc lunch). Inl www.hklimburg.nl/literatuur

Frans de Waal

Amsterdam Primatoloog Frans de Waal is in Nederland voor twee lezingen over zijn boek Een tijd voor empathie (2009). De Waal is hoogleraar psychologie aan de Emory University in Atlanta en doet onderzoek aan het Yerkes Regional Primate Research Center. Eerdere boeken zijn Chimpanseepolitiek (1999, herdruk in juni 2010), De aap en de sushimeester (2001) en De aap in ons (2005).

Vr 28 mei om 20u (café open 19u30) Rode Hoed Wetenschapscafé, Keizersgracht 102. Moderator: Simon Rozendaal (wetenschapsjournalist Elsevier). Res www.rodehoed.nl of 020-6385606. Za 29 mei 12u: Artis, Plantage Kerklaan 38-40. Collegezaal Natura Artis Magistra. Res: lezing@artis.nl. Gratis voor Artis-leden en donateurs Artis Geologisch Museum.

Japandag in Slottuin

Zeist Het Slottuintheater opent zondag 30 mei (13-17u) het zomerseizoen met een Japanse dag. In het openluchttheater wordt een Japans sprookje verteld, illusionist Hayashi treedt op en Japanse taikodrummers geven een show. Rondom het theater zijn er ook demonstraties door Japanse vechtsporters, kunnen kinderen kalligraferen en origami beoefenen en zijn er Japanse hapjes. Het eerste optreden is om 13u30. Dan speelt Hans van Woerkom de muzikale Japanse kindervoorstelling De dans van de Kraanvogel. Rond 14u45 geeft illusionist Hayashi een spectaculaire show.

Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist, Zinzendorflaan 1. Inl www.slottuintheater.nl of via 030-6910465.

Verkiezingsdebat

Enschede Woensdag 2 juni wordt er vanaf 20u in de Centrale Bibliotheek (Pijpenstraat 15) gedebatteerd met politici over partijprogramma’s, plannen, prioriteiten, hoe ze het land willen regeren en waarop ze willen bezuinigen.

Inl www.debataandemarkt.nl

Biodiversiteit

Amsterdam De vis raakt op, het bos verdwijnt, de bodem wordt onvruchtbaar en zoet water wordt kostbaar. Tijdens het eerste debat op 3 juni 20u in Felix Merites in de reeks ‘Investeren in biodiversiteit’ worden politieke partijen aan de tand gevoeld. Drie sprekers poneren een vraag of stelling aan de aanwezige kamerleden: Jan Ernst de Groot (managing director KLM en lid Taskforce), Joost Oorthuizen (directeur Initiatief Duurzame Handel/IDH) en een jongerenvertegenwoordiger die de kamerleden een petitie aanbiedt.

Toegang gratis. Res www.felix.meritis.nl

Leidse Salon

Leiden Op zondag 30 mei 15u is er in Museum De Lakenhal de Leidse Salon met kunst, cultuur, actualiteit en muziek. Presentator Onno Blom interviewt Karina Wolkers, professor Frits van Oostrom en kunstenaar Koen Hauser. Gijsbert van Es en Fred Hermsen vertellen over hun plannen voor de heroprichting van De Stijl. En percussionist Han Bennink drumt erop los.

Oude Singel 32. Res www.lakenhal.nl

SILO 8

Almere Theatergezelschap Vis à Vis speelt t/m 27 juni bij Almere strand het buitenspectakel SILO 8 met humor, ontroering, muziek, imposante decors en vliegende objecten. Vooraf kunnen bezoekers eten in restaurant ‘Faya Lobi’ dat speciaal voor SILO 8 is gebouwd.

Muiderzandweg 1. Res www.silo8.nl en www.visavis.nl

Open tuinen

Lopikerwaard Acht particuliere tuinen achter de dijken van Lek, Hollandsche IJssel en Vlist zijn dit weekend tussen 10-17u open voor publiek. Ook de expositie Rijshout & Rozen, het rijke leven in de Lopikerwaard in Stadsmuseum IJsselstein is te bezoeken. Bij elke tuin is een passe-partout voor €5 te koop, dat toegang geeft tot alle tuinen.

Inl www.tuinclublopikerwaard.nl, 030-6871575.