Selectie Beeldende Kunst

De tentoonstelling " Infernopolis " van de Nederlandse beeldend kunstenaar Joep van LIESHOUT (1963) georganiseerd door Museum Boijmans van Beuningen in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam in de voormalige Onderzeebootloods op het RDM terrein In Rotterdam. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Rotterdam, 25 mei 2010 ©Vincent Mentzel 2010

Infernopolis

Rotterdam/Heijplaat Een voormalige onderzeebootloods in de haven van Rotterdam is door Museum Boijmans van Beuningen en het Havenbedrijf Rotterdam omgetoverd tot de grootste expositieruimte van Nederland. In deze loods van bijna 5000 m2 heeft Atelier van Lieshout een huiveringwekkende setting gemaakt, waarin medische instrumenten, vacuümpompen, silo's, schedels, skeletten, reusachtige spermacellen en organen de hoofdrol spelen. Twee enorme installaties, The Technocrat en Cradle to Cradle, staan opgesteld naast nieuwe en bestaande sculpturen. Op de expositie Infernopolis worden de grenzen tussen goed en kwaad, leven en dood, realiteit en fictie opgeheven.

T/m 26 sept, Onderzeebootloods, Heijplaatstraat 23. Di-zo van 12-20u. (Er is een combiticket met de Aqualiner). Inl www.onderzeebootloods.nl en www.boijmans.nl

Nationalgalerie

Rotterdam Speciaal voor de Neue National Galerie in Berlijn maakte de Duitse beeldend kunstenaar Thomas Demand (1964) zijn tentoonstelling Nationalgalerie. Nu is deze expositie met 25 fotokunstwerken over de Duitse geschiedenis te zien in Museum Boijmans van Beuningen. Ook heeft Demand twee Duitse kunstenaars uitgenodigd om - ieder binnen hun eigen vakgebied - te reageren op zijn werk. De toneelschrijver Botho Strauss schreef teksten naar aanleiding van Demands werk. De nestor van de Duitse cinema, Alexander Kluge, maakte twaalf korte videofilms die nu voor het eerst worden getoond. Vrijdag, 4 juni om 11u30 is er een Duitslanddebat, dat wordt geleid door journalist Yoeri Albrecht met ondermeer NOS-correspondent Margriet Brandsma, historicus Herman von der Dunk en journalist Kerstin Schweighöfer.

Toegang debat gratis. Res www.boijmans.nl. Demand t/m 22 aug, Museumpark 18-20. Di- zo 11-17u.

Een Deense onbekende

Amstelveen De Deense kunstenaar Mogens Balle (1921-1988) kwam via zijn beroemde landgenoot Asger Jorn in 1949 in aanraking met de Cobrabeweging. In zijn verdere leven bleef hij de principes van Cobra trouw: vitaal, populair en revolutionair. Met een intensief kleurgebruik en veel fantasiefiguren. In het Cobra Museum is nu een overzichtstentoonstelling met ruim 80 kunstwerken. Er worden voornamelijk olieverfschilderijen getoond, maar ook wat keramiek, bronzen sculpturen, gouaches, schetsen en gezamenlijk met andere Cobrakunstenaars gemaakt werk, waaronder met Christian Dotremont.

T/m 22 aug, Sandbergplein. di-zo 11-17u.

In de Handen

Tilburg Een van de voormannen van de ‘arte povera’, een kunststroming uit de jaren zestig, is de Italiaan Giuseppe Penone (1947). Voor de ‘arte povera’ worden ‘arme’, natuurlijke materialen gebruikt, vaak onderhevig aan tijd en verval. Penone’s kunst ligt dicht bij de natuur en hij legt ook de sporen vast die hij naliet in de natuur; als hij uit dikke planken de buitenste jaarringen weg polijst, blijft er een klein boompje over, met zijtakken die uitlopen. De laatste jaren werkt Penone ook met marmer. Zoals hij de verborgen levensstructuur in houten balken bloot legt, zo maakt hij ook de donkere aderen in het marmer zichtbaar door het witte steen eromheen weg te hakken. In Museum De Pont is nu zijn expositie Nelli Mani (In de Handen) te zien.

T/m 26 sept, Wilhelminapark 1. di-zo 11-17u.

Nobel oud kind

Maastricht Van een schrijvende schilder werd hij een schilderende schrijver en tenslotte alleen een schrijver: Pierre Kemp (1886-1967). Zijn meest eigenzinnige schilderijen ontstonden tussen 1929 en 1935. Geïnspireerd door het symbolisme en Duits expressionisme gebruikte Kemp heldere kleuren en een fantasierijke, naïeve beeldtaal. In 1935 stopte hij definitief met schilderen. Het Bonnefantenmuseum bezit een groot deel van zijn oeuvre. Zondag 30 mei gaat de expositie Een nobel oud kind open en is er ook een speciale middag rond Pierre Kemp in Centre Ceramique en het museum. Wiel Kusters presenteert om 14u zijn nieuwe biografie van Kemp, er is muziek van Hendrik Andriessen op tekst van Kemp en om 16u wordt de expositie met schilderijen, werken op papier en documentatiemateriaal officieel geopend.

Expositie van 30 mei t/m 29 aug, Avenue Ceramique 250. Di-zo 11-17u.

Akademieveiling

Amsterdam Jaarlijks krijgen 25 ‘resident artists’ de kans om op de Rijksakademie te werken en in Amsterdam te wonen. ‘Oudgedienden’ van de Rijksakademie hebben onlangs een fonds opgericht om jonge kunstenaars te ondersteunen. Op dinsdag 1 juni 19u is er bij Sotheby’s een benefietveiling tbv dat fonds. Met werk dat is afgestaan door o.a. Yael Bartana, Folkert de Jong, Marijke van Warmerdam, Charlotte Dumas, Tjebbe Beekman, Elspet Diederix, Jan Fabre en Michael Raedecker. Topstukken zijn o.a. een installatie van Alicia Framis, caroussel van Stephen Wilks en een beeld van Antony Gormley.

Sotheby’s, De Boelelaan 30. Kijkdagen: t/m 31 mei van 10-17u. Inl www.sothebys.com.