Rutte moet huilende burgers weerstaan

Hij is écht boos, hè? Zo boos heb ik hem nog nooit gezien, zei Frits Wester gisteravond na een ingelast tv-interview met Mark Rutte.

De VVD-leider was om half elf op het allerlaatste moment als tafelgast bij het RTL-programma Wat kiest Nederland aangeschoven, ziedend op een eerder die avond uitgezonden reportage van Netwerk. Daarin werden de gevolgen van de VVD-plannen voor drie huishoudens doorgerekend, waaronder een gezin met een gehandicapt kind en een bijstandsmoeder. Zij kregen voor de camera te horen dat ze er duizenden euro’s op achteruitgaan bij de VVD. Resultaat: wanhopig huilende burgers die met bankbiljetten uitgelegd krijgen wat de liberalen hun allemaal gaan aandoen. Emotie-tv met impact.

Kolder, de cijfers kloppen van geen kant, meent de VVD. Maar wie heeft er gelijk?

Het Centraal Planbureau heeft niet de koopkrachtgevolgen voor inkomensgroepen uitgerekend, maar het staat iedereen vrij om dat te proberen. Natuurlijk is het ondoenlijk om honderden voorstellen per partij te vertalen naar de portemonnee van één huishouden, al was het maar dat de meeste partijen vaag zijn op details. Niettemin is een aantal hervormingsplannen in kaart te brengen.

Het CPB zei er in algemene termen al wel wat over: bij de VVD worden lage en middeninkomens geraakt door inperking van de zorgtoeslag. En het tijdelijk niet meegroeien van de uitkeringen met de lonen, zoals de VVD voorstelt, betekent koopkrachtverlies voor de laagste inkomens.

„Of hij liegt of hij kent zijn eigen programma niet”, zei de keurige Jolande Sap van GroenLinks gisteren naast de briesende Rutte.

De linksliberalen brachten al eerder enkele gevolgen van het VVD-program voor de lagere inkomens in kaart. Feit is dat de VVD het sociaal minimum wil verlagen, feit is dat de VVD het kindgebonden budget wil afschaffen en feit is dat de kinderbijslag voor het derde kind bij de VVD vervalt. Zoek er een gezin bij en dat gaat er geheid op deze punten in inkomen op achteruit. Misschien moet Rutte deze strijd even aan zich voorbij laten gaan... (JW)

Bijdragen: Artwin Kreekel, Herman Staal en Jeroen Wester