Premier China in Seoul

De Chinese premier Wen Jiabao heeft vandaag in Zuid-Korea gezegd dat zijn land alle handelingen veroordeelt die de vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland bedreigen. China, zei Wen, zal niemand „in bescherming nemen” als het gaat om de aanval op het Zuid-Koreaanse marineschip op 26 maart.

De Chinese premier zei dit tijdens een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak in Seoul in het kader van een driedaags bezoek aan dat land.

China heeft tot dusver terughoudend gereageerd op de conclusie van een internationaal onderzoek dat Noord-Korea de korvet, de Cheonan, met een torpedo tot zinken heeft gebracht. Bij het incident kwamen 46 marinemensen om het leven.

China, de belangrijkste bondgenoot van het stalinistische regime in Pyongyang, weigert tot dusver de internationale gemeenschap te volgen in haar veroordeling van Noord-Korea. Zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea dringen aan op wijziging van dit standpunt.

De Japanse premier Yukio Hatoyama reist dit weekeinde naar Zuid-Korea voor gezamenlijk overleg met president Lee en de Chinese premier Wen. Japan heeft besloten de sancties tegen Noord-Korea te verscherpen. (Reuters)