Plaats ovenschotel in de blender

Volkomen onverwacht een baby op visite die schreit. Wat is er kindje? Het heeft honger. Vondelingetjes krijgen geen potje Olvarit mee. De winkels zijn dicht en de voorraadkast heeft alleen gedroogde bonen en wat uien. Wat te doen?

Had nou maar naar de regering geluisterd die de bevolking dringend adviseerde om blikken bonen in te slaan voor als de winkels noodgedwongen lang dicht moeten blijven. Bonen in blik zijn gaar en hoeven alleen maar geprakt te worden. Gedroogde bonen moeten een nacht in water weken en dan gekookt. Daar kan het kindje niet op wachten.

Zo verzint een man zich de noodzaak om een blender in huis te hebben. Mensen met kinderen die al kunnen praten, hoeven de aanschaf niet te overwegen, ze worden er toe gedwongen door hun Montessorischolieren. De smoothies heersen. Kinderen beconcurreren elkaar op verjaardagen met de nog weer nieuwere smoothies waar geen Nederlands woord voor is. Over milkshake hoor je niet vaak meer.

Een blender is een vaas van dik glas of sterk plastic met onderin razendsnel ronddraaiende scherpgeslepen stalen vleugels. De vaas staat op een motorblok.

Er zijn tientallen blenders en sommige verontrustend goedkoop. Voor minder dan 30 euro worden ze aangeboden.

Op het internet veel getuigenissen van gebruikers. Het meest lijkt het ding gebruikt te worden voor smoothies, vaak van bevroren fruit. Sommige blenders houden dat nog geen week vol.

Er zijn ook gebruikers die denken dat hun machine kapot ging aan pesto. Op de website kieskeurig.nl wordt geklaagd over een blender van Philips die voor heel uiteenlopende prijzen te koop is, maar voor trouwe spaarders al voor 50 euro bij de ING bank. Doet het uitstekend. Maar hoe lang?

De sterke motor draait het kunststoffen tandwiel onder de messen stuk. Constructiefout, zeggen klagers. Op dezelfde website wordt een andere blender, van KitchenAid, de hemel in geprezen. Ook om de service. Als na jaren gebruik een onderdeel versleten is, wordt het snel vervangen tegen geringe vergoeding.

KitchenAid heeft een nieuw model dat alleen in vorm een beetje anders is dan het vorige waar alom over wordt gejuicht. Het is een dure. De Rotterdamse keukenwinkel Kookpunt verkoopt hem voor 219 euro, Oldenhof in Amersfoort, Zwolle en Hilversum wil er 229 euro voor hebben.

Er is voor hetzelfde geld een blender van het Zwitserse merk Solis, maar oeioei: twee correspondenten van kieskeurig.nl meldden in januari en februari van dit jaar problemen. De ene moest hem binnen een half jaar voor de tweede keer ter reparatie opsturen, de andere is toe aan zijn derde motor.

KitchenAid durft een machine door een meedogenloze keukenkluns te laten testen. Geen smoothiewatje, eerder iemand die soep maakt van blokjes hardhout. Het is na een week afbeulen niet gelukt de blender klein te krijgen.

De 500 Watt motor (minder vermogen dan de Philips en de Solis) doet het op vijf snelheden uitstekend, maar is goed beveiligd tegen overbelasting. Hij stopt als het te zwaar wordt. Er zit een aparte toets op voor het malen van ijsblokken. Dat gaat schoksgewijs en met een hoop herrie. Met deze toets is de baby gered.

Droge bruine en witte bonen met een scheut water op ijsmaalstand in de blender fijngeslagen en de pulp in een pannetje gaargekookt.

Niks nachtlang de bonen weken en dan pas koken. Binnen 20 minuten hadden de machine en de man het van Olvarit gewonnen en kregen ze de baby stil. Een bijsluiter zegt dat speciale babymaaltijden niet nodig zijn: ‘Doe ovenschotel of gebraden kip in de blender en maak een smakelijke puree voor uw baby.’

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk