Phosphorescent

Here?s To Taking It Easy

cd pop ****

Albumtitel Here?s To Taking It Easy van Phosphorescent zou makkelijk opgevat kunnen worden als een hint naar de beginjaren van The Eagles, toen Take it easy het lijflied van de Californische softrockers was. Ook Phosphorescent excelleert in meerstemmige zang, een naar countryrock neigende instrumentatie met prominente steelgitaar en een lome, berustende sfeer. Onder de oppervlakte sluimert echter de donkere diepte van beklemmende melancholie, surrealistische teksten en zangmelodieën met een scherpe rafelrand door de licht overslaande stem van zanger Matthew Houck. Nergens zo mooi als in The mermaid parade, een lied over letterlijk en figuurlijk onbereikbare liefde. Maar Houck kan ook stekelig en kortaf zijn: Hej, I?m light herhaalt het mantra waarmee hij zegt dat er geen mystiek achter zijn muziek gezocht moet worden. Bob Dylan dacht er ook zo over; het weerhield luisteraars er niet van om diepere lagen in de muziek te zien.

JAN VOLLAARD

Phosphorescent speelt 6 juni in Bitterzoet, Amsterdam.