Paul en zijn broer Wilders

‘En dan geef ik nu het woord aan meneer Wilders”, zei Witteman in november 2009 in Pauw & Witteman. De presentator merkte hoe bizar de aankondiging klonk, want het was uiteraard niet talkshowhater Geert die naast hem zat. Dus voegde Witteman er vlug een zinnetje aan toe. „Paul Wilders welteverstaan.”

Daar zat Paul Wilders. Hij leek niet op broer Geert. Geen groot maar een klein hoofd, geen bozige oogopslag maar een bezorgde blik, geen witgespoten haar maar natuurlijk grijs.

Toen begon hij te spreken en ging hij nog minder op zijn broertje lijken. Hij sprak langzaam, lange stiltes inlassend, omslachtig formulerend.

Paul Wilders zát in de talkshow omdat hij zich wilde uitspreken tegen de politiek van zijn negen jaar jongere broer. Die bewerkstelligde het tegenovergestelde van cohesie, zei hij. Paul Wilders, die volgens netwerksite LinkedIn een ‘Independent Training & Coaching Advisor’ is, zei last te hebben van zijn achternaam. Allochtonen bedreigden hem en zijn gezin. Vooral rond het uitkomen van Fitna in 2008. Met zijn broer had hij „nauwelijks” nog contact, zei hij.

In 2006 had Paul Wilders ook al publiekelijk van zijn broertje afstand genomen, op het forum van de Utrechtse schaakclub UCS De Rode Loper. Hij noemde zich een Wilderskenner „gegeven het feit dat ik de luiers van Geert Wilders heb verschoond en hem de fles heb gegeven (blijkbaar met een zeer kwalijke samenstelling).”

Paul Wilders heeft een eigen blog, dutchpolitics.org. Anders dan die naam suggereert, schrijft hij vooral over één politieke partij, namelijk die van zijn broer. Paul noemt Geert keurig bij de achternaam, misschien in een poging zakelijk te lijken. De kopjes boven zijn blogjes zijn wat informeler: ‘Stem voor PVV is weggegooide stem’, ‘Wilders schoffeert gehandicapten’, ‘PVV de leugen regeert’.

De afzonderlijke verkiezingscampagne van PVV’er Hero Brinkman heeft de volle aandacht van Paul Wilders. Brinkman heeft volgens hem de „machtsstrijd” gewonnen. „En dat mag met recht een paleisrevolutie genoemd worden.”

Inspraak staat Paul Wilders zelf trouwens niet toe. Op zijn blog schrijft hij : „Diegenen die zich bovenmatig opwinden, ergeren of hetgeen ze hier aantreffen van generlei waarde vinden, adviseer ik deze blog links te laten liggen en hun eventuele ongenoegen elders uit te dragen aangezien commentaar leveren hier ter plekke niet tot de mogelijkheden behoort.” Na zo’n zin snak je bijna naar klare Geert.

Ingmar Vriesema

    • Ingmar Vriesema