Ouzokoekjes

Tot besluit van twee weken over de Griekse keuken moest er natuurlijk iets zoets op tafel komen. Het boek dat dezer dagen al een keer of wat voorbij is gekomen, Vefa’s Kitchen (Phaidon), wijdt er zo’n honderd bladzijden aan, dus keuze genoeg.

Zou ik stafidopsoma bakken, een rozijnenbrood met boter en geraspte citroenschil? Giaourtopita, een cake met dikke Griekse yoghurt? Of die verrukkelijk klinkende tahinopita, een taart met tahin (sesampasta), walnoten, honing en brandewijn? Ging ik me wagen aan een van de glika siropiasta, gebak dat overgoten wordt met siroop?

De bekendste van deze kleverige baksels is baklava, gemaakt van laagjes filodeeg met een mengsel van grofgehakte amandelen, walnoten, kaneel, kruidnagel en boter ertussen en gedrenkt in een siroop van honing, suiker en citroensap. Erg lekker, maar loodzwaar en mier- en mierzoet.

Uiteindelijk besloot ik koekjes te bakken, luisterend naar de betoverende naam koulourakia me glikaniso ke foudoukia. Door het deeg gaat niet alleen ouzo, olijfolie en sinaasappelsap, maar ook anijszaad en hazelnoten. Zo’n recept verdient het uitgeprobeerd te worden.

Het zijn erg lekkere koekjes, bros en een beetje droog, zoals zandkoekjes dat zijn. In onderstaand recept heb ik de hoeveelheid anijszaad iets verhoogd, omdat de anijssmaak wel iets sterker mocht. Anijszaad kun je trouwens kopen bij natuurvoedingswinkels en bij Turkse en Marokkaanse supermarkten. Baksoda heet ook wel natriumbicarbonaat of dubbelkoolzure soda. Het is te koop bij drogisten, toko’s en expatwinkels. Als je het niet kunt vinden, gebruik dan een extra halve theelepel gewoon bakpoeder.

Dit recept levert wel 40 - 50 kleine koekjes op. Ze blijven zeker een maand goed in een afgesloten blik, en smaken niet alleen goed bij een kop koffie of thee, maar, doordat ze niet al te zoet zijn, ook bij een glas ouzo.

350 gram bloem

½ theelepel baksoda (natriumbicarbonaat)

1 theelepel bakpoeder

¼ theelepel zout

4 eetlepels versgeperst sinaasappelsap

120 ml olijfolie

120 ml maïsolie

100 gram fijne kristalsuiker

4 eetlepels ouzo

1½ theelepel gemalen anijszaad

50 gram gemalen hazelnoten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef de bloem, samen met de baksoda, het bakpoeder en zout, boven een kom. Voeg de suiker en het anijszaad toe. Meng het sinaasappelsap, de twee soorten olie en de ouzo in een kan en schenk dit bij de droge ingrediënten. Voeg ook de gemalen hazelnoten toe. Kneed snel tot een deeg. (Het deeg blijft erg zacht en een beetje plakkerig, maar dat hoort zo.) Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier. Steek er met een koekjessteker rondjes of sterretjes of wat je maar wilt uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten lichtbruin. Verplaats ze voorzichtig naar een rooster en laat ze afkoelen.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over de Griekse keuken op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een Thaise groene curry.

    • Janneke Vreugdenhil