NRC staakt kwartaalblad en web-tv

NRC Media stopt met het kwartaalblad NRC Focus, nrc.tv (webtelevisie) en de Engelstalige website NRC International. Dat heeft directeur-uitgever Hans Nijenhuis gisteren bekendgemaakt.

De drie publicaties droegen niet bij aan de winst van NRC Media en er was ook onvoldoende uitzicht op verandering hierin. „We moeten prioriteiten stellen”, aldus Nijenhuis. „We willen de beste kranten van Nederland maken. En dan kunnen we onze beste journalisten beter inzetten voor de 200.000 abonnees van NRC Handelsblad dan voor de paar duizend abonnees van NRC Focus of de paar duizend kijkers van nrc.tv.”

Nijenhuis, eerder lid van de hoofdredactie van NRC Handelsblad en chef van nrc.next, kondigde verdere koerswijzigingen bij het bedrijf aan, maar zei die pas nader in te willen vullen als NRC Media een nieuwe hoofdredacteur heeft. De vorige hoofdredacteur, Birgit Donker, stapte in april op, samen met directeur-uitgever Gert-Jan Oelderik. Nijenhuis is de opvolger van Oelderik. NRC Media streeft ernaar binnen twee maanden een nieuwe hoofdredacteur te benoemen.

Het beëindigen van NRC Focus, nrc.tv en NRC International kost geen arbeidsplaatsen. De betrokken medewerkers worden elders ingezet. De stappen zijn volgens plaatsvervangend hoofdredacteur Sjoerd de Jong na overleg met de hoofdredactie gezet. „Het zijn vervelende maatregelen, maar het is toch vooral een kwestie van de tering naar de nering zetten.”

NRC Media is sinds maart dit jaar in handen van investeringsmaatschappij Egeria en de aandeelhouders van televisiezender Het Gesprek. NRC Media was met Het Gesprek in overleg over mogelijke samenwerking, maar Nijenhuis heeft die plannen voorlopig opgeschort.