Nederland kort

Fouten inspectie in zaak Twentse arts Janssen Steur

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft grote fouten gemaakt in de zaak van de disfunctionerende Twentse neuroloog Ernst Jansen Steur. De IGZ had eerder verkeerde diagnoses van hem moeten onderzoeken. Dat heeft een onderzoekscommissie gisteren geschreven. De neuroloog werd in 2004 door Medisch Spectrum Twente na een reeks foute diagnoses op non-actief gezet. Hij vertelde tientallen patiënten onterecht dat ze alzheimer, parkinson of multiple sclerose hadden en gaf verkeerde medicijnen. De IGZ voorkwam niet dat Janssen Steur later in Duitsland ging werken. De onderzoekscommissie zei dat een apotheker in 2003 aan de inspectie meldde dat Jansen Steur recepten vervalste, maar de IGZ kwam pas vijf maanden later in actie. De IGZ had de neuroloog ook „beter in de gaten moeten houden” toen hij weer was gaan werken. De commissie vindt het ook verkeerd dat de IGZ in principe geen anonieme klachten behandelt.

Brouwer (OM) blijft voor taakstraffen

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Het opleggen van taakstraffen is een nuttige sanctie in het strafrecht. Het pleidooi van CDA-leider Jan Peter Balkenende om de taakstraf af te schaffen, zou neerkomen op het „weggooien van het kind met het badwater”. Dat zei voorzitter Harm Brouwer van het College van procureurs-generaal gisteren bij de presentatie van het jaarverslag 2009 van het Openbaar Ministerie (OM).

Slachtoffers Tripoli geïdentificeerd

DEN HAAG. Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) heeft de eerste slachtoffers van de vliegramp in Tripoli geïdentificeerd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. De verwachting is dat op korte termijn meer slachtoffers kunnen worden geïdentificeerd, aldus het ministerie. Door de vliegramp bij de Libische hoofdstad Tripoli kwamen twee weken geleden zeventig Nederlanders om het leven. In totaal overleefden 103 passagiers en bemanningsleden de ramp niet. (ANP)

Ook Schiphol oefent luchtvaartongeval

SCHIPHOL. Op Schiphol werd gisteravond een jaarlijkse rampenoefening gehouden. Daarbij werd luchtvaartongeval gesimuleerd nabij de landingsbaan. Aan de oefening deden onder andere brandweerkorpsen uit Kennemerland en Amsterdam, de Koninklijke Marechaussee Schiphol en de luchthaven mee. Gisteren hebben verschillende instanties ook op het Centraal Station in Amsterdam een grote oefening uitgevoerd. Die was bedoeld om verdacht gedrag van reizigers te leren herkennen. De organisatie had acteurs ingehuurd die afwijkend gedrag moesten tonen. In Rotterdam werd eergisteren al een grootscheepse rampenoefening gehouden, waarbij een terreuraanslag in het nieuwe Randstadrailstation Blijdorp werd nagespeeld. (ANP)