Nederland & Europa kort

Brussel broedt op plannen om roken extra te ontmoedigen

BRUSSEL. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil meer doen om roken te ontmoedigen. Eurocommissaris John Dalli (Gezondheidszorg en Consumentenbescherming) zei gisteren in Brussel vastbesloten te zijn om door aanpassing van de Europese wetgeving voor tabaksproducten het tabaksgebruik in Europa verder terug te dringen. „Ik overweeg maatregelen met het oog op duidelijke en doeltreffende voorschriften ter bescherming van de gezondheid van burgers”, aldus eurocommissaris Dalli. Sinds 2001 gelden er in de Europese Unie maximumgehaltes voor teer en nicotine in sigaretten. Ook moeten er sinds dat jaar gezondheidswaarschuwingen op pakjes rookwaren staan. De Europese Commissie is van plan in de tweede helft van het jaar met voorstellen voor verdere regelgeving te komen. Doel is om het roken vooral voor jongeren minder aantrekkelijk te maken. (ANP)

Geen vervolg op proef advocaten Capelle

UTRECHT. Een proef waarbij advocaten standaard aanwezig zijn op het politiebureau en in een arrestantencomplex gaat in afgeslankte vorm verder in Utrecht en Houten. Hetzelfde experiment dat wordt gehouden in Capelle aan den IJssel zal niet worden voortgezet. Dat heeft de Raad voor de Rechtsbijstand gisteren laten weten. Het idee was dat verdachten sneller advies konden inwinnen bij een advocaat. Daarmee zou het onderzoek van de politie minder vertraging oplopen en verdachten hoefden dan minder lang te wachten. De raad werkte bij de proeven samen met advocaten, politie en het Openbaar Ministerie. Maar voor de raadslieden bleek er vaak te weinig werk en dat was, zeker in Capelle aan den IJssel, daarom niet rendabel. De proeven werden opgezet naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Een burger heeft sinds 1 april binnen twee uur na zijn aanhouding recht op een advocaat, voordat hij wordt verhoord op het politiebureau. (ANP)