Maoïsten verdacht van aanslag op trein in India

Indian army soldiers conduct rescue operations at the site of a train accident at Jhargram area in the eastern Indian state of West Bengal May 28, 2010. Suspected Maoist rebels sabotaged a high-speed train in eastern India on Friday, killing at least 65 people after it smashed into the path of a cargo train, a government official said. REUTERS/Parth Sanyal (INDIA - Tags: TRANSPORT DISASTER) REUTERS

In India zijn de afgelopen nacht ten minste 65 mensen om het leven gekomen bij een treinbotsing, vermoedelijk veroorzaakt door maoïstische opstandelingen. Reddingswerkers verwachten dat het aantal doden verder zal oplopen als alle wrakstukken zijn doorzocht.

Het ongeluk deed zich afgelopen nacht omstreeks half twee voor in het district West-Midnapore in de Indiase deelstaat West-Bengalen, in het oosten van het land. Eerst ontspoorde de luxe sneltrein van Kolkata naar Mumbai, aan de Indiase westkust, en vervolgens reed een tegemoetkomende goederentrein in op de gekantelde rijtuigen.

Volgens een spoorwegfunctionaris hoorde de machinist van de passagierstrein, de Gyaneshwari Expres, een explosie waarna een dertiental rijtuigen uit de rails liep. Dat wijst volgens hem op een aanslag van de Naxalieten, zoals de maoïstische opstandelingen ook worden genoemd. Die blazen regelmatig spoorweglijnen op in de gebieden in West-Bengalen en het aangrenzende Orissa en Chhattisgarh waar ze actief zijn.

Het ongeluk betekent een nieuwe grote tegenslag voor de regering in Delhi en met name voor minister van Binnenlandse Zaken Chidambaram. Die vroeg onlangs om meer bevoegdheden in de strijd tegen de Naxalieten. De afgelopen maanden zijn de maoïsten in het offensief gegaan met enkele zeer bloedige aanslagen, terwijl de regering juist een beter gecoördineerde aanpak in het vooruitzicht had gesteld. Begin april werden in het district Dantewada, in de deelstaat Chhattisgarh, 76 politiemensen gedood toen hun patrouille onder vuur werd genomen. Op één na behoorden de slachtoffers tot de centraal geleide, semi-militaire eenheid CRPF. Ruim een week geleden kwamen in dezelfde streek vijftien burgers en zestien veiligheidsagenten om het leven toen de bus waarin en waarop ze zaten, werd opgeblazen.

De maoïsten hadden recentelijk gewaarschuwd voor een aantal ‘zwarte dagen’ waarbij het openbare leven tot stilstand moet komen. Daarom hadden de spoorwegen voorzorgsmaatregelen genomen, zei een functionaris. Een aantal uren voor de aanslag van afgelopen nacht was het betrokken traject met een losse locomotief verkend. Nadien was een vijftal treinen het baanvak gepasseerd, zonder dat er iets gebeurde. De functionaris zei ook dat de treinen in de gebieden die zijn geïnfiltreerd door de maoïsten niet harder rijden dan 45 kilometer per uur. Maar de pech was dat vlak na de ontsporing van de sneltrein een goederentrein passeerde.