Londen stopt databank met biometrische persoonsgegevens

De nieuwe Britse regering houdt woord. Het omstreden plan voor een nationale identiteitskaart wordt geschrapt. Dat was afgesproken in het coalitie-akkoord van de nieuwe regering van Conservatieven en Liberaal Democraten. Het project zou 6 miljard euro kosten.

Ook in Nederland zijn de laatste jaren burgelijke vrijheden voortdurend ingekrompen om beter tegen terroristen te kunnen strijden. In Londen zei de Conservatieve minister van binnenlandse zaken May dat de nieuwe wet ,,is the first step of many that this government is taking to reduce the control of the state over decent, law-abiding people and hand power back to them.”

De actie van de nieuwe regering kan een goed voorbeeld voor een nieuw Nederlands kabinet zijn. Hier bestaat ook het plan de biometrische gegevens van onze paspoorten op te slaan in een nationale databank. Die wordt in het VK weer ontmanteld.

“The wasteful, bureaucratic and intrusive ID card scheme represents everything that has been wrong with government in recent years,” aldus vice-premier Clegg, de leider van de Liberaal Democraten.

Niet-EU personen die Brits staatsburger willen worden, moeten wel de nieuwe kaart aanvragen. Er zijn sinds 2008 al 215.000 van dat soort kaarten aan buitenlanders verstrekt. Het stoppen van het project kost 60 banen en 117 miljoen euro. Er is al 306 miljoen euro aan uitgegeven.

    • Marc Chavannes