Kort nieuws Economie

Hogere omzet en winst voor Heinz

Pittsburgh, 28 mei. De Amerikaanse producent van consumentenproducten Heinz heeft in het afgelopen kwartaal de omzet en winst sterker dan verwacht zien toenemen dankzij promoties. Dat bleek uit de gisteren gepubliceerde cijfers over het gebroken boekjaar 2009-2010. Heinz verhoogde aan het einde van 2009 de promotieacties. De promoties hebben de omzet een duw gegeven, aldus Heinz. De winst kwam in het afgelopen kwartaal uit op 192,4 miljoen dollar (156,9 miljoen euro), tegen 175,1 miljoen dollar een jaar eerder. (ANP)

Daimler met China in elektrische auto

Peking, 28 mei. De Duitse fabrikant van luxepersonenauto's Daimler richt een samenwerkingsverband op met zijn Chinese branchegenoot BYD (Build Your Dreams) voor de massaproductie van elektrische auto’s. De alliantie heet Shenzhen BYD Daimler New Technology Company, meldden de twee partners gisteren. Het samenwerkingsverband maakt gebruik van de kennis van Daimler op het gebied van ontwerp en die van BYD op het gebied van de productie van accu’s en elektrische aandrijfsystemen. (ANP)

Investeringen ProRail naar 2 mld

Utrecht, 28 mei. Het afgelopen jaar werd 1,5 miljard euro geïnvesteerd in onderhoud, vernieuwingen en nieuwbouw bij het spoor. In 2010 groeit dit bedrag naar 2 miljard euro. Dat meldde spoorbeheerder ProRail vandaag bij de presentatie van het jaarverslag. Met de groei gaat het spoor in tegen de algemene trend bij de bouw, waar het als gevolg van de economische crisis slecht gaat. Zo wordt er volop gebouwd aan verschillende grote stations zoals dat van Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Amsterdam en Delft. Ook wordt er gewerkt aan de aanleg van de Hanzelijn, de nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle. (ANP)