Kort nieuws Economie

AFM: geen tipgeld voor aanbrengen hypotheekklant

Amsterdam, 28 mei. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil af van het tipgeld dat banken als SNS, Rabobank en ING aan bedrijven en verenigingen geven, als zij een klant aanmelden voor een hypotheek. De AFM vindt deze constructie niet transparant en niet in het belang van de klant, meldde een woordvoerder vandaag. De toezichthouder bekijkt of de banken met het verstrekken van tipgeld de wet overtreden. Als dat niet het geval is, wil de AFM snel om de tafel met de minister van Financiën om een oplossing te zoeken. De AFM wil een signaal afgeven dat tipgeld niet in het belang is van de klant. (ANP)

Werkloosheid in Japan loopt op

Tokio, 28 mei. De werkloosheid in Japan is in april onverwachts opgelopen naar 5,1 procent van de beroepsbevolking. In maart lag dat percentage nog op 5 procent. Dit blijkt uit vandaag gepresenteerde cijfers. De consumentenprijzen in Japan zijn vorige maand met nog eens 1,5 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is de veertiende daling op rij. De daling is groter dan die van maart, toen de belangrijkste consumentenproducten met uitzondering van die van vers voedsel 1,2 procent goedkoper werden. Consumenten gaven op jaarbasis in april 0,7 procent minder uit. (ANP)

Spaans parlement steunt bezuiniging

Madrid, 28 mei. Het Spaanse parlement heeft de bezuinigingsvoorstellen van de regering gisteren met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen. 169 parlementsleden van de regerende socialistische partij stemden voor, 168 andere parlementariërs verwierpen het plan. De maatregelen moeten in totaal 15 miljard euro aan besparingen opleveren. Daarmee wil de regering van premier José Luis Zapatero het sterk gestegen overheidstekort terugdringen. Dat liep vorig jaar op tot 11,2 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee heeft Spanje na Ierland, Griekenland en Groot-Brittannië het hoogste tekort binnen de EU. (ANP)

Fiscus Italië loopt 120 miljard mis

Parijs, 28 mei. Bijna een kwart van de Italiaanse economie onttrekt zich aan belastingheffing, waardoor de Staat ten minste 120 miljard euro per jaar aan inkomsten misloopt. Dat zei de Italiaanse premier Silvio Berlusconi gisteren tijdens een bijeenkomst van de OESO in Parijs. De Italiaanse regering kondigde eerder deze week bezuinigingen aan van 24 miljard euro. Tot de maatregelen behoort ook het aanpakken van belastingontduiking. (ANP)