Kort nieuws Buitenland

Duitse scholen mogen bidden van moslims verbieden

Door onze correspondent

Berlijn, 28 mei. Een Berlijnse openbare school mag een moslimscholier het bidden tijdens pauzes verbieden. Dat heeft een rechtbank in Berlijn bepaald. De uitspraak is een novum in Duitsland. De zestienjarige gymnasiast had een aparte gebedsruimte van zijn school geëist en die van een lagere rechtbank toegewezen gekregen. Dit werd gisteren in hoger beroep ongedaan gemaakt. De rechter stelt dat de school in geloofsvragen neutraal dient te zijn. De scholieren van het gymnasium met zijn dertig nationaliteiten zouden krachtens de oude uitspraak recht hebben op ieder een eigen gebedsruimte; een onmogelijke opgave, aldus het vonnis.

Frankrijk: pensioen voor oud-strijders

Door onze correspondent

Parijs, 28 mei. Oud-strijders van het Franse legers uit de voormalige koloniën krijgen alsnog recht op een even hoog pensioen als hun medestrijders van Europese etnische afkomst. Dat heeft het Conseil Constitutionnel in Parijs vanmorgen bepaald. Het is voor het eerst dat de Franse grondwettelijke raad uitspraak doet in een zaak die rechtstreeks aanhangig is gemaakt door burgers. Tot de grondwetswijzigingen van 2008 konden alleen regering en volksvertegenwoordigers dit doen. Oud-strijders uit voormalige Franse koloniën als Algerije en Senegal krijgen tot nu een pensioen dat ruim tien keer lager ligt dan dat van hun medestrijders destijds.

Huis VS stemt tegen ‘don’t ask’

Washington, 28 mei. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren met 234 tegen 194 stemmen voor afschaffing van het omstreden ‘dont ask, don’t tell’-beleid voor homoseksuelen binnen de strijdkrachten gestemd. Volgens dit beleid mogen superieuren militairen niet vragen naar hun seksuele geaardheid en volgt ontslag als militairen uitkomen voor hun homoseksualiteit. Ook de Senaatscommissie voor strijdkrachten stemde gisteren voor afschaffing van de wet uit 1993. De Senaat stemt, het ander lichaam in het Amerikaanse Congres, moet zich nog uitspreken over het beleid. (AP, Reuters).

Kirgizië vraagt hulp Interpol

Bisjkek, 28 mei. De voorlopige regering van Kirgizië, die in april bij een gewelddadige opstand de macht greep, heeft gisteren Interpol om hulp gevraagd bij de arrestatie van de verdreven president Koermanbek Bakijev. Volgens de interim-machthebbers heeft Bakijev, die asiel heeft gekregen in Wit-Rusland, dat land weer verlaten en bevindt hij zich nu in Turkije. De Turkse autoriteiten ontkennen dat. De voorlopige regering van Kirgizië wil Bakijev berechten voor de dood van circa tachtig demonstranten, tijdens de opstand. Bakijev zou sluipschutters opdracht hebben gegeven om de demonstranten uit te schakelen. Bakijev ontkent dat. (AFP)

Zuma hekelt straf voor homo’s

Kaapstad, 28 mei. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft gisteren de veroordeling van een homoseksueel koppel in Malawi veroordeeld. De twee Malawiaanse mannen kregen vorige week veertien jaar celstraf voor sodomie. Het komt zelden voor dat een Afrikaans staatshoofd het openlijk opneemt voor homoseksuelen. Maar Zuid-Afrika erkent dan ook als enige Afrikaanse land het homohuwelijk (sinds 2006). Zuma veroordeelde „op basis van onze constitutie” de arrestaties in Malawi. Voordat de polygamist Zuma president werd, liet hij zich enkele keren laatdunkend uit over homoseksuelen. (Reuters)

Australië daagt Japan voor hof

Canberra, 28 mei. Australië gaat volgende week bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag proberen een einde te maken aan de walvisvangst door Japan. Volgens de Australische regering schendt Japan met de jaarlijkse jacht op walvissen in de oceaan bij Antarctica internationale regels. De Australische minister van Milieubescherming, Peter Garrett, heeft de stappen vandaag aangekondigd. Japan vangt jaarlijks een paar duizend walvissen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Voor commerciële vangst geldt sinds 1986 een verbod. (AP)