Klink laakt declaratiegedrag ziekenhuizen

Demissionair minister Klink (Volksgezondheid, CDA) vindt dat zorgverleners zonder artsdiploma geen handelingen mogen verrichten waarvoor ze niet bevoegd zijn. NRC Handelsblad berichtte deze week dat zorgverleners zoals verpleegkundig specialisten naar eigen zeggen „illegaal” werk doen, dat ze volgens de wet niet mogen uitvoeren. Ze schrijven bijvoorbeeld recepten uit. Ziekenhuizen brengen geregeld hoge declaraties in rekening voor deze zelfstandig werkende zorgverleners, alsof er medisch specialisten aan te pas zijn gekomen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit zijn dat economische delicten.

„Dit kan echt niet”, zegt Klink. „Voorbehouden handelingen, zoals het uitschrijven van recepten, is een taak die is voorbehouden aan van artsen.” Klink vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg van hier werk van moet maken. „Dit is een zaak van de Inspectie.”

De minister zegt ook dat voor het werk van verpleegkundig specialisten pas een zogenoemde diagnose behandel combinatie geopend mag worden (een nieuwe manier van financiering van de zorg) als een medisch specialist de patiënt werkelijk heeft gezien.

Pas dan mag het bedrag worden gedeclareerd met daarin opgenomen het hoge specialistentarief. . Klink vindt het laakbaar dat verpleegkundig specialisten die hier openlijk over spreken met ontslag worden bedreigd. „De regels zijn helder. Daar moet iedereen zich aan houden. De leidinggevende van de verpleegkundig specialisten en het bestuur van het ziekenhuis hebben uiteindelijk de eindverantwoordelijk”, zegt Klink.

De SP heeft inmiddels vragen gesteld aan de minister. De partij wil „een groot onderzoek naar de praktijken in de zorg die wettelijk niet toegestaan zijn”.

    • Antoinette Reerink