John Appel in Focus

John Appel in Focus

5 dvd''s met boek ?34,95

dvd documentaire ****

Documentairemaker John Appel komt uit een ?compleet cultuurloze familie?. Het enige boek dat zijn vader ooit cadeau kreeg diende thuis als onderzetter. John wilde taxichauffeur worden, lekker kletsen met klanten en er ook nog voor betaald worden. Min of meer per ongeluk belandde hij op de filmacademie en kijk, een goede twintig jaar later, verschijnt er tot zijn eigen verbazing een dvd-box met hoogtepunten uit zijn oeuvre.

Appel vertelt het in het boek dat met de dvd?s verschijnt in deze dvd-box. Twee à drie keer per jaar brengt het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zo?n dvd box uit met een selectie uit het werk van een Nederlandse documentairemaker.

John Appel (1957) regisseerde een dertigtal documentaires. Zijn films gaan vaak over Amsterdamse volkscultuur. Appel is naar eigen zeggen gefascineerd door ?gewone mensen en hun gevecht tegen het zuur.? Hij maakte al naam met de film waarmee hij in 1987 afstudeerde aan de Nederlandse Filmacademie: Radio Daniëlle. Zijn meest succesvolle documentaire was André Hazes ? Zij gelooft in mij (1999). Vorig jaar verscheen The Player, een documentaire over gokken, geïnspireerd op herinneringen aan zijn vader.

In de collectie zit ook de in opdracht van het Instituut gemaakte film De As van Phoenix die gisteren in Amsterdam in première ging. De documentaire gaat over een brand in de opslagruimte voor particulieren in Amsterdam City Box in 2009. Gedupeerden beschrijven hun verbrande herinneringen: 98 schilderijen van Gerard Sluijter, de door U2 gesigneerde gitaar van Rick en een mooie oude kar. Gewone mensen met bijzonder verdriet.

Marcel Haenen

    • Marcel Haenen