Japan en VS eens over basis Okinawa

Japan en de Verenigde Staten zijn vandaag overeengekomen de omstreden helikopterbasis Futenma op Okinawa te verplaatsen naar een dunner bevolkt gebied op het eiland. Met de beslissing is een einde gekomen aan een maandenlange controverse tussen de twee bondgenoten, maar komt de Japanse premier Hatoyama terug op een belangrijke verkiezingsbelofte en riskeert hij een breuk binnen zijn coalitie.

Hatoyama, die een meer gelijkwaardige relatie met de VS nastreeft, won vorig jaar de verkiezingen met de belofte dat hij zou proberen de marinebasis Futenma, die midden in de stad Ginowan is gesitueerd, naar een locatie buiten Okinawa te verplaatsen. De bewoners van het eiland protesteren al jaren tegen de massale aanwezigheid van Amerikaanse troepen op het eiland. Op Okinawa is meer dan de helft van de 47.000 Amerikaanse militairen in Japan gestationeerd.

In 2006 kwamen de VS en de toenmalige Japanse regering van de conservatieve Liberale Democratische Partij (LDP) overeen de basis Futenma te verplaatsen naar een locatie in zee bij Henoko in het noorden van Okinawa. Hatoyama keert nu naar dit oude plan terug, tot ongenoegen van de Sociaal Democratische Partij (SDP), de kleine coalitiepartner van de DPJ, waarvan de leiding het akkoord inmiddels heeft verworpen. Een breuk in de coalitie heeft niet onmiddellijke gevolgen voor Hatoyama’s regering die een zeer riante meerderheid in het Lagerhuis heeft. Een breuk kan wel invloed hebben op de pogingen van de DPJ om bij de verkiezingen in juli ook een meerderheid in het Hogerhuis (Eerste Kamer) te verwerven.

Okinawa morgen in weekblad