Internationaal kort

VN: Veel gemoord door Colombiaanse veiligheidsdiensten

Genève. Colombiaanse veiligheidsdiensten hebben een „significant aantal” moorden gepleegd het afgelopen decennium, dat staat in een raport van een onafhankelijke mensenrechtenexpert van de Verenigde Naties. Volgens de onderzoeker, Philip Alston, zijn maar weinig daders gestraft. Burgers werden meegenomen naar afgelegen gebieden, waar ze werden doodgeschoten. Vervolgens werden de slachtoffers gestoken in gevechtskleding of een pistool in de hand gestopt, zodat ze op guerrillastrijders leken. Volgens Alston lijken de moorden geen onderdeel van overheidsbeleid te zijn geweest, maar hij verwierp de de officiële stellingname dat het incidenten betrof. Na preventieve maatregelen van de overheid in 2007 komen dit soort moorden minder voor. Deze zondag zijn er verkiezingen in Colombia. (AP)

Arts uit Rwanda voor genocide gearresteerd

Parijs. De Franse autoriteiten hebben gisteren een Rwandese arts gearresteerd die werd beschuldigd van betrokkenheid in de Rwandese genocide in 1994. Eugene Rwamucyo wordt sinds 2006 door Interpol gezocht. De Rwandese autoriteiten zijn blij met de arrestatie. Rwamucyo ontkent de beschuldigingen en zegt slachtoffer te zijn van een Rwandese overheidscampagne. Hij werd gearresteerd in het noorden van Parijs, nadat hij een begrafenis had bijgewoond van een voormalige Rwandese ambtenaar die veroordeeld was voor oorlogsmisdaden tijdens de genocide. De arrestatie van Rwamucyo is de laatste in een serie acties van de Franse autoriteiten tegen verdachten van de genocide. (BBC)

IJslanders kiezen voor partij van komiek

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De politieke beweging Besti Flokkurinn (Beste Partij) kan komend weekeinde de verrassende winnaar worden van de gemeenteraadsverkiezingen in de IJslandse hoofdstad. De partij pleit onder andere voor eindelijk een ijsbeer in de zoo van Reykjavik en gratis handdoeken in de sauna’s. De Beste Partij werd opgericht door de in IJsland bekende komiek Jon Gnarr, en heeft volgens Gnarr een ernstige boodschap: de verantwoordelijken voor de oude politiek die IJsland aan de rand van de afgrond hebben gebracht, moeten verdwijnen. De kiezer lijkt die mening te delen. Volgens een peiling in het dagblad Morgunbladid haalt de Beste Partij 43,1 procent van de stemmen, goed voor een nipte meerderheid van acht van de vijftien zetels in de gemeenteraad van Reykjavik.

Bekijk hoe Gnarr zijn programmapunten van de daken schreeuwt op de klanken van Tina Turner op nrcnext.nl.

VS waarschuwen voor stevig orkaanseizoen

Miami. Het naderende orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan zou stevig kunnen worden met 23 stormen en tot zeven grote orkanen, waarschuwde de Amerikaanse overheid gisteren. De National Oceanic and Atmospheric Administration zegt dat de voorspellingen een zekerheid hebben van 70 procent en benadrukt dat de bevolking in het orkaangebied zich voor moeten bereiden. Het gevaar bestaat dat een orkaan de olie uit het lek in de Golf van Mexico over een groter gebied verspreidt. Men vreest dat de olie door de wind en golven de verder in de kwetsbare moeraslanden kan zakken. (AP)

Israëlische Arabieren verdacht van spionage

Jeruzalem. Israël heeft gisteren twee Israëlische Arabieren beschuldigd van spionage voor de Libanese organisatie Hezbollah. Volgens de aanklacht bekennen Amir Makhoul en Omar Sayid dat zij informatie over Israëlische legerbasissen hebben doorgegeven aan Hezbollah. Hun advocaten zeggen dat de verdachten die bekentenis deden onder dwang, tijdens ondervragingen door de Israëlische geheime dienst Shin Bet. De verdachten zouden hebben toegezegd informatie te verstrekken over Shin Bet en andere militaire organisaties. Met de arrestaties worden de spanningen met de Arabische minderheidsgroep vergroot. (BBC, AP)