Hoogleraar: CPB maakt cruciale fout

Door een inschattingsfout van het Centraal Planbureau (CPB) moest de PvdA ten onrechte het voorgestelde eigen risico in het verkiezingsprogramma tussentijds wijzigen. Dat betoogt hoogleraar ziektekostenverzekering Wynand van de Ven vandaag in deze krant.

Het CPB heeft volgens hem de besparing door de introductie van een inkomensafhankelijke eigen risico in de zorg, sterk onderschat. Dat kwam volgens het CPB uit op circa 200 miljoen euro. Deze relatief kleine besparing was reden voor de PvdA de wijziging weer terug te draaien. Maar volgens Van de Ven maakt het CPB een „cruciale” fout: het voorstel van de PvdA zou niet 200 miljoen euro opleveren, maar 2 miljard euro.

Het CPB wijst de kritiek af. Het Planbureau stelt in een reactie dat Van de Ven uitgaat van een prijsgevoeligheid inclusief een eigen risico voor de huisarts, maar vrijwel alle politieke partijen houden de huisarts buiten het eigen risico. „Het is algemeen bekend dat de prijsgevoeligheid exclusief huisartsbezoek beduidend lager ligt”, aldus het CPB.

De wijziging kwam PvdA-leider Job Cohen op veel kritiek te staan, onder meer van CDA-leider Jan Peter Balkenende. Die verweet Cohen weg te lopen voor eerder gemaakte keuzes.

Opinie: pagina 7