God gaat digitaal. Maar Hij twittert niet

In 1455 drukte Johan Gutenberg de eerste bijbel op papier. De ‘christelijke lifestyle webshop’ Yssa.nl claimt nu de eerste te zijn die in Nederland een e-bijbel uitgeeft. De digitale bijbel is beschikbaar in vier vertalingen: de Statenbijbel, de Groot Nieuws Bijbel in gewone taal voor niet-kerkelijken, de BNG-vertaling uit 1951 en de Nieuwe Vertaling uit 2004. De e-bijbels zijn geschikt voor de e-reader, de iPhone en zelfs de iPad. (Let wel even op. Het is in tijden van commercie moeilijk te geloven, maar Eva reikte Adam toch echt een stuk fruit, geen Apple.)

Men kan dus nu met vijf vertalingen in één zilverig doosje ter kerke, men kan razendsnel navigeren tussen het Oude en het Nieuwe Testament, tussen Job en Jesaja. iBid. Ook andere prachtige functies zijn denkbaar. Deel je overwegingen met bijbelkringen overal ter wereld, zoek met één trefwoord de juiste tekst bij je zonde van vandaag. Zap heen-en-weer tussen Statenvertaling en Woord voor Woord. Nooit meer bladeren, De tekst die de dominee vandaag gebruikt in je handpalm en Mene Tekel als handige applicatie.

Ooit zag ik een stel meisjes dat op straat telefoongesprekken met God verkocht. Vanuit een ouderwets toestel liep een draadje naar vier hoog, waar in het raamkozijn man met een baard en een halo had plaatsgenomen. Dit was op Koninginnedag.

Maar toch: is het contact met God nu directer geworden of juist niet? De Bijbel is een mooie testcase als het gaat om wat de digitalisering van het lezen voor lezers betekent. The medium is the Message tenslotte, en dit is een boek waar sommige mensen een bijzondere relatie mee hebben. Is het mooi dat de heilige geest nu alleen nog uit enen en nullen in de ‘cloud’ bestaat, de digitale wolk? Of wordt God te onstoffelijk als mensen hun bijbel niet meer vasthouden en er geen sporen van gebruik op zien? Volgens een peiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Barna heeft 38 procent van duizend ondervraagde gelovigen nu al het gevoel dat Jezus persoonlijk tot ze spreekt - en dat terwijl Hij niet eens twittert. Wordt dat minder of meer?

    • Maartje Somers