Gezochte president Bashir beëdigd in Soedan

President Omar Hassan al-Bashir van Soedan, het enige zittende staatshoofd dat wegens misdrijven tegen de menselijkheid wordt gezocht door het Internationale Strafhof, is gisteren beëdigd voor een nieuwe ambtstermijn. Hij beloofde daarbij een nieuw begin en een dialoog met westerse landen, die geen hoge afgezanten naar de inauguratieplechtigheid hadden gestuurd. Wél aanwezig waren, tot woede van internationale mensenrechtenorganisaties, zes Afrikaanse staatshoofden en hoge vertegenwoordigers de Verenigde Naties. Een VN-woordvoerder had vooraf uitgelegd dat de vertegenwoordigers regelmatig in contact staan met de Soedanese regering om de verschillende missies in het land doelmatig te laten functioneren.

Bashir, die 21 jaar geleden bij een staatsgreep aan de macht kwam, werd in april in de eerste meerpartijenverkiezingen in bijna een kwarteeuw in Soedan met 68 procent van de stemmen gekozen. Zijn belangrijkste tegenstanders hadden zich voor de verkiezingen teruggetrokken uit protest tegen vermeende fraude. De verkiezingen vormden onderdeel van het vredesakkoord van 2005 tussen de Soedanese regering en zuidelijke rebellen, dat in januari volgend jaar moet uitmonden in een referendum over zuidelijke onafhankelijkheid. Maar het Soedanese regime hoopte dat ze Bashirs presidentschap ook meer internationale legitimiteit zouden geven.

Bashir beloofde ook te werken aan „veiligheid en stabiliteit” in de westelijke regio Darfur, waar het regeringsoptreden tegen rebellen tot de aanklacht van het Strafhof in Den Haag heeft geleid. (Reuters, AP, AFP)