Ex-top van PCM stort niets terug

De kans lijkt klein dat de managers van het voormalige PCM Uitgevers die in 2007 hebben geprofiteerd van een participatieregeling, geld terug gaan storten aan de uitgeverij.

De Ondernemingskamer in Amsterdam oordeelde gisteren dat sprake is geweest van wanbeleid bij de uitgever. De Ondernemingskamer doelde specifiek op de besluitvorming rond de Britse investeringsmaatschappij Apax, van 2004 tot en met 2007 meerderheidsaandeelhouder in PCM, op de toezichthoudende structuur van het bedrijf en op de participatieregeling voor het management. Die was niet gekoppeld aan het presteren van het bedrijf maar aan de premie die Apax zou ontvangen als het uit PCM zou stappen.

Ex-bestuursvoorzitter Ton aan de Stegge, die op verzoek van Apax en mede-aandeelhouder Stichting Democratie en Media, 200.000 euro investeerde, ontving bij zijn vertrek in 2007 bijna 2 miljoen euro. Aan de Stegge stelt dat hij aanvankelijk niet zat te springen om te participeren in het bedrijf en evenmin om een uitkering van 2 miljoen euro. „SDM wilde echter dat ik dat bedrag aanvaarde om schoon schip te maken. Ik moest weg. Later begreep ik waarom. Ze spraken over een fusie met NDC.”

Aan de Stegge piekert er niet over geld terug te geven aan De Persgroep, die PCM vorig jaar overnam. „Het zou wat merkwaardig zijn als zij nu zouden zeggen: beste Ton, betaal dat maar terug. Zeker niet aan een vermogend man als [Persgroep-topman] Van Thillo.” Volgens Aan de Stegge is er geen enkele juridische basis, ook al vernietigde de Ondernemingskamer gisteren de decharge die is verleend aan raad van bestuur en raad van commissarissen in de jaren 2004 tot en met 2007.

De advocaat van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en FNV Kiem, die de procedure tegen PCM bij de Ondernemingskamer hebben aangespannen, stelde gisteren al dat het juridisch lastig zou zijn om de in totaal 9 miljoen euro die is uitgekeerd aan het management terug te krijgen. Wel deed hij een moreel appèl op de voormalige directieleden.

Naast Aan de Stegge ontving oud-bestuursvoorzitter Theo Bouwman 1,4 miljoen euro en voormalig directeur dagbladen Philip Alberdingk Thijm een kleine 900.000 euro.