Engeland geen Nederland

Wat voor Engeland op zou kunnen gaan ligt toch wel heel anders in Nederland. De recensie van Michèle de Waard over The Pinch van David Willetts (‘Bedankt, lieve ouders’, Boeken 21-5-10) lijkt er wel erg vanuit te gaan dat het fenomeen dat de babyboomers onbetaalde rekeningen achterlaten, ook opgaat voor Nederland .

Dat is dus niet zo. De oudere generatie van de Nederlandse babyboomers wordt in The Pinch grotendeels op één hoop gegooid met de Verloren Generatie (of generatie NIX) die van 1955 tot 1970 het daglicht zag. En dus ook niet pas vanaf 1965 (als dat zo was dan was de jongste babyboomer in Nederland nu pas 45 jaar).

In Nederland is juist de Verloren Generatie, na een aarzelende start op de arbeidsmarkt van de jaren tachtig, nu royaal aan de macht en heeft alle schade ingehaald. Bos en Balkenende bijvoorbeeld zijn hiervan goede voorbeelden. Dit en meer staat uitgebreid te lezen in De Grenzeloze Generatie, verschenen bij het 25-jarig bestaan van onderzoeksbureau Motivaction.

Het zijn juist de jongere babyboomers vanaf 55 jaar, die het gelag mogen betalen waarop gedoeld wordt in The Pinch: ongewenst op de arbeidsmarkt, spaarpotjes noodgedwongen opgemaakt, wachtend op AOW en een onvolledig pensioen.

Laten we eerst maar eens zien dat in Nederland alle generaties zichtbaar worden op de arbeidsmarkt. De babyboomer en de huidige jongeren, of zij nu generatie Y, Einstein, of generatie practicum genoemd worden, leggen het op dit moment zwaar af tegen de Verloren Generatie die alle touwtjes (en banen) in handen heeft met alle gevolgen van dien. Dus: ‘wie steelt van wie’? Ouderen mogen inleveren met snel verslechterende sociale voorzieningen en jongeren dreigen dat beetje studiefinanciering te verliezen met als gevolg een teruggang van niveau aan opleiding.

Erica Eykema Overweg

Hedel

    • Erica Eykema Overweg