Engelaar, Vlaar, Anita en Lens vallen af voor WK

Orlando Engelaar reageerde gisteren van de vier afvallers het meest teleurgesteld toen bondscoach Bert van Marwijk hem meedeelde dat hij niet behoort tot de selectie van het Nederlands elftal voor het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Ook Ron Vlaar, Vurnon Anita en Jeremain Lens kregen de jobstijding te horen in een hotel in Freiburg, kort voor de terugkeer naar het trainingskamp in het Oostenrijkse Seefeld. Van Marwijk had zelf eveneens veel moeite met het afscheid nemen van verdedigende middenvelder Engelaar die op het Europees kampioenschap voetbal in 2008 zelfs nog een basisplaats had onder de toenmalige bondscoach Marco van Basten. Stijn Schaars (AZ) kreeg de voorkeur boven de PSV’er.

Van Marwijk kon de ontgoocheling bij Engelaar begrijpen. „Engelaar en Schaars zaten heel dicht bij elkaar”, aldus de bondscoach. De technische staf van Oranje heeft ook lang gedubd wie voor de positie van linksback op te nemen in de definitieve groep van 23 spelers, Anita of Edson Braafheid . De laatste kwam bij zijn club Celtic dit seizoen weinig aan spelen toe. Daarom gaf Anita zichzelf wel een kans. „Ik ben teleurgesteld, maar ik moet dit accepteren”, zei de Ajacied. „Ik heb de afgelopen weken als stagiair mogen meetrainen met het Nederlands elftal en mijn debuut gemaakt [tegen Mexico]. Daar kon ik begin van dit seizoen alleen maar van dromen.” En Van Marwijk: „Anita heeft een leerzame periode achter de rug. We hebben tot diep in de nacht nog over hem gediscussieerd. Maar Vurnon kan verder alleen als rechtsback spelen en Braafheid tevens in het centrum van de verdediging.”

Over de nieuwe PSV’er Jeremain Lens had Van Marwijk een duidelijk oordeel. „Hij heeft tweeënhalve week met ons meegetraind en de conclusie was dat hij nog te kort komt ten opzichte van zijn concurrenten Ryan Babel, Eljero Elia en Arjen Robben.”

Nog meer voor de hand lag het vertrek van Vlaar. Hij was immers dinsdag geblesseerd geraakt aan een hamstring, die hem bij Feyenoord in de slotfase van het seizoen ook al parten speelde.

    • Erik Oudshoorn