Ellen Allien

Dust

cd house ***

Sommige dj?s houden ervan om met andere producers te werken. Ze weten meestal hun weg wel in de studio en weten ook welke richting ze muzikaal gezien op willen, maar platen draaien is toch een ander vak dan produceren.

De Berlijnse technodiva Ellen Allien is zo?n dj. Op de het veelgeroemde Orchestra of Bubbles (2006) werkte ze samen met Apparat, waardoor haar gevoel voor de dansvloer en zijn hang naar experiment perfect in balans waren. Op opvolger Sool (2008) hielp geluidskunstenares Antye Greie een handje, wat resulteerde in een arty en ondoorgrondelijk album.

Op haar nieuweling Dust wordt ze bijgestaan door de veelzijdige veteraan Tobias Freund. Dat levert een gevarieerde lenteplaat op: fris, zonnig en lichtvoetig. Ever klinkt met zijn melodieuze percussie als een klaterende lentebui. Huibuh is met zijn Caraïbische invloeden ronduit tropisch. En You is een pakkend gitaarliedje dat je na twee keer luisteren kan meezingen. Ellens stem speelt een prominente rol. In sommige nummers fluistert ze over vluchtige nachtelijke ontmoetingen, in andere zingt ze voluit. Zo laveert ze op Dust tussen house en pop, tracks en liedjes.

Het is jammer dat niet alle nummers even goed zijn uitgewerkt. My Tree en Dream zijn schetsmatige tracks die nergens heen gaan. Dat leidt ertoe dat Dust niet meer is dan gewoon een prima plaat.

Toon beemsterboer

    • Toon Beemsterboer