boekberichten

Martin Amis recenseert Martin Amis the Movie

Martin Amis is blij. Dat is op zichzelf al opmerkelijk – maar het gaat in dit geval om de BBC-verfilming van zijn roman Geld. In The Guardian mag hij zelf de tv-verfilming recenseren, en hij is te spreken over het resultaat. „Het is een roman met een verteller, en die zijn het moeilijkst om te verfilmen – je hebt een voice-over nodig, en dat kan misgaan. Maar de stem die ze gebruikt hebben komt dichtbij de mijne – het gevoel, de licht hysterische stemming, die bevalt me.” Aanvankelijk zou Gary Oldman de hoofdrol spelen. Uiteindelijk ging die naar Nick Frost, met een remarkable resultaat, aldus Amis. Ook de details bevallen de schrijver. Als hij dronken in slaap valt, drukt de stewardess zijn brandende sigaret uit: „Ik werd er nostalgisch van. Het was de gewoonste zaak van de wereld dat je aan boord van een vliegtuig kon roken. Het past bij de tijd.”

Grunberg verstript door Hanco Kolk

Striptekenaar Hanco Kolk (Meccano, S1ngle), heeft Arnon Grunbergs Paranoia in Bagdad tot strip bewerkt. Dit is een verslag van Grunbergs verblijf daar met de schrijver zelf in de hoofdrol. Het verhaal verschijnt in het nieuwe nummer van Eisner, het tijdschrift voor graphic novels, dat verschijnt vlak voor de stripdagen in Haarlem, die worden vanaf 4 juni. In de strip van vijftien pagina’s heeft de ‘stripversie’ van Grunberg een bizarre ontmoeting met een journalist van The Guardian, die echter alleen over naakt dansende vrouwen wil praten.

Big voor ‘humorist’ Ian McEwan

Ian McEwan heeft de Bollinger Everyman Wodehouse prijs voor komische fictie gewonnen voor zijn recente roman Solar. De prijs gaat naar een schrijver die de geest van de Britse komische schrijver P.G. Wodehouse het best weet te benaderen. McEwan wint regelmatig prijzen, maar voor een schrijver die terrorisme, het morele failliet van de jaren zestig en de milieuproblematiek tot romans heeft verwerkt, is dit een verrassende. „Sommige prijzen leveren je veel geld op, maar bij deze krijg je een biggetje, en ik zal het met trots vasthouden. Als het zich gedraagt”, aldus McEwan in The Guardian. Vorige winnaars van de prijs waren onder andere Zalmvissen in de Yemen van Paul Torday en Een korte geschiedenis van tractors in de Oekraïne van Marina Lewycka. Toen laatstgenoemde roman de prijs won, was dat slecht nieuws voor het biggetje, dat krijgt namelijk traditioneel de naam van het winnende boek.

Memoires Twain komen na een eeuw

Volgens bepalingen in het testament van de Amerikaanse auteur Mark Twain (1835-1910) mocht pas exact honderd jaar na diens dood zijn onverbloemde autobiografie het licht zien. Dat moment is nu aangebroken. In november zal de University of California het eerste deel van de volledige autobiografie publiceren, die zo’n vijfduizend bladzijden telt. Een deel van de memoires gaat over Twains scandaleuze relatie met Isabel Van Kleek Lyon, die zijn secretaresse werd na de dood van zijn vrouw Olivia in 1904. Twain kocht voor haar ooit een elektrisch seksspeeltje. In 1909 kreeg ze abrupt de bons toen de auteur vermoedde dat zij hem had ‘gehypnotiseerd’ om hem de macht te ontnemen over zijn nalatenschap. „De memoires tonen schrijnend hoe Twains laatste jaren overschaduwd werden door persoonlijke twisten”, zegt historica Laura Trombley in de Britse krant The Independent.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl