Artsen zijn tegen besnijden van jonge jongens

Artsenorganisatie KNMG roept haar leden op besnijdenis van minderjarige jongens krachtig ontmoedigen. „Artsen moeten ouders wijzen op de andelen en hen oproepen hun zoon niet te besnijden”, zegt Gert van Dijk, ethicus bij de KNMG.

De organisatie vindt dat besnijdenis zonder medische redenen in strijd is met het recht op autonomie en lichamelijke integriteit. De KNMG heeft gisteren artsen opgeroepen ouders die de ingreep willen „indringend op de hoogte te brengen van het ontbreken van medische voordelen en het gevaar van complicaties”. Voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman: „Je snijdt niet in gezonde kinderen”.

De KNMG schat dat er jaarlijks in Nederland 10.000 à 15.000 jongens worden besneden. Sommige ouders zien het als een religieuze noodzaak, maar de artsenorganisatie zegt dat onderzoek aantoont dat jongens die niet werden besneden weinig moeite hebben met het ontwikkelen van een eigen identiteit in hun religieuze omgeving.

Aanleiding voor het standpunt van de KNMG is de toenemende aandacht voor de bescherming van de rechten van kinderen. Besnijdenis kan leiden tot complicaties, zoals bloedingen, infecties en plasbuisvernauwingen. Soms noopt dit tot amputatie van de penis. Complicaties zijn bij alle chirurgische ingrepen mogelijk, maar bij medisch niet-noodzakelijke operaties is dat niet te rechtvaardigen, vindt de organisatie.

Besnijdenis kan psychische problemen veroorzaken, zoals paniek en karakterveranderingen. Bij pasgeboren baby’s, die meestal onverdoofd worden besneden, kunnen door de extreme pijnervaring nog jaren later gedragsveranderingen optreden, stelt KNMG-voorzitter Nieuwenhuyzen Kruseman.

De KNMG vindt eigenlijk dat er een wettelijk verbod op niet-therapeutische jongensbesnijdenis nodig is, maar pleit er niet voor, omdat ze bang is dat de ingrepen illegaal plaatsvinden. Hygiënerisico’s en ondeskundigheid vergroten de de kans op complicaties dan alleen maar, verwachten de artsen.

De wet verbiedt vrouwelijke genitale verminking. Met de nieuwe aanbeveling wil de KNMG het verschil tussen meisjes- en jongensbesnijdenis verkleinen. In 2004 wees minister Donner (Justitie, CDA) een verzoek af van Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) besnijdenis voor jongens strafbaar te stellen. Donner stelde dat de ingreep geen lichamelijk letsel oplevert.