Zorg om vertrek vredesmissie Tsjaad

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en internationale hulporganisaties hebben gisteren bezorgd gereageerd op de aangekondigde terugtrekking van de VN-vredesmissie in Tsjaad. De Veiligheidsraad van de VN legde zich dinsdag neer bij de eis van de Tsjadische president Idriss Déby, om de 4.500 man sterke missie voor het eind van dit jaar terug te trekken uit zijn land.

UNHCR is „bezorgd” over de mogelijke consequenties voor de inwoners van Oost-Tsjaad, waar VN-missie MINURCAT sinds eind 2007 actief is. In Oost-Tsjaad leven een half miljoen ontheemden en een kwart miljoen vluchtelingen uit Darfur, de onrustige provincie in het aangrenzende Soedan. MINURCAT beschermt de ontheemden en vluchtelingen tegen geweld van bandieten en rebellen.

„Wanneer MINURCAT vertrekt, worden wij misschien gedwongen onze activiteiten te beperken”, aldus UNHCR. John Holmes, speciaal VN-coördinator voor noodhulp, zei dat de terugtrekking „niet is wat wij hadden verkozen”. Ook Amnesty International heeft haar zorg uitgesproken.

De MINURCAT-missie kreeg tot vorig jaar steun van de Europese vredesmissie EUFOR, waar Nederland aan meedeed met zestig mariniers. EUFOR is sindsdien overgegaan in MINURCAT. De vredestroepen moeten een situatie creëren waarbinnen een Tsjadische politiemacht zelf voor veiligheid kan zorgen. De VN en hulporganisaties menen dat hier meer tijd voor nodig is. President Déby daarentegen zegt dat een 3.000 man sterke Tsjadische-Soedanese politiemacht nu voor veiligheid gaat zorgen. Déby noemde MINURCAT eerder dit jaar een „mislukking”. Waarnemers houden er rekening mee dat Déby de VN-missie weg wil hebben voor de verkiezingen van 2011. (AFP, AP)