Zanger WK overleden

„Vreselijke hoofdpijn, pijn in mijn lijf en kotsen, maar de dokter zegt dat het slechts griep is”, schreef de Zuid-Afrikaanse operazanger Siphiwo Ntshebe enkele dagen geleden op zijn Facebook-profiel. Het bleek meningitis. De 34-jarige artiest, die over twee weken zou optreden bij de openingsceremonie van het WK voetbal, overleed gisteren in een ziekenhuis in zijn geboorteplaats Port Elizabeth. Oud-president Nelson Mandela had ‘de zwarte Pavarotti’, zoals hij genoemd werd, persoonlijk uitgekozen om bij de ceremonie het lied ‘Hoop’ te zingen.

Ntshebe was een van de weinige zwarte klassieke artiesten in Zuid-Afrika. Hij groeide op in een krot in een zwarte township en zong al als vijfjarige in het koor van de kerk van zijn vader. In 2004 kreeg hij een beurs voor het prestigieuze Royal College of Music in Londen.

In Zuid-Afrika zelf was Ntshebe minder bekend. De openingsceremonie van het WK had zijn grote doorbraak moeten worden.